Közélet

2012.04.17. 10:31

A holokauszt áldozataira emlékeztek Tatabányán

Címkék#Tatabánya

Tizenkét évvel ezelőtt nyilvánította az országgyűlés a magyar Holokauszt Emléknapjává április 16-át.

Arzt-Pintér Anna

1944-ben ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását az országban. A hétfői megemlékezés a megyeszékhelyen a felsőgallai zsinagóga emlékművénél kezdődött.

Pleier Tamás képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az események feldolgozására hét évtized sem volt elegendő. A jelenlévők koszorúkkal és kövekkel rótták le kegyeletüket, majd az Edutus Főiskola aulájában folytatódott a megemlékezés, amelyet dr. Kancz Csaba alpolgármester nyitott meg.

– Fontos, hogy a következő generációk is tudják meg, mi történt a múltunkban, hogy okuljanak belőle – mondta.
Vargáné Vojnár Katalin, az Óvárosi Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója továbbfűzve a gondolatsort: úgy fogalmazott, nem csak emlékezni kell, de tisztább jövőt építeni.

A megemlékezés részeként az elhunytakért imaéneket mondott Zucher Immanuel kántor és keresztény imával fohászkodott Simon Péter esperes.

Dr. Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára beszédében kiemelte, az emléknap legfontosabb üzenete a felelősség vállalása és megélése. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!