Közélet

2012.03.23. 13:25

Tvrtko soha nem látott módon tudósított a földi pokolból

Vujity Tvtko és Weisz Fanni a világ legszegényebb országában, Haitin járt.

K. L.

[caption id="" align="aligncenter" width="332"] Weisz Fanni és Tvrtko az árvaház és iskola gyermekei körében
[/caption]Vujity Tvtko, a TV2 Naplójának műsorvezetője és riportere, haiti útjáról első alkalommal hivatalos Facebook-oldalán számolt be. Mint mondta, itt azonnal látta, kíváncsiak az emberek arra, hogy éppen mivel foglalkozik.

Tvrtko és Weisz Fanni a Magyar Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági nagyköveteként töltöttek néhány napot Haitin, a világ legszegényebb és egyik legkorruptabb országában. A legtöbb időt abban az árvaházban és iskolában töltötték, amelyet a baptisták a két évvel ezelőtti, kétszázezer áldozatot követelő földrengés után hoztak létre, és azóta is nagyszerű munkát végeznek ott, több kisgyerek életét megmentették.

- Mielőtt bárki kételkedne, elárulom, filmet is láthatnak majd a nézők az utunkról. Száztizenhét országban jártam eddig, de ennyire szegény helyen soha nem forgattam még. Nem árt tisztázni azt is, most sem a veszélyt, a szenzációt kerestem, azt mutatom be, hogy milyen kiváló munkát végeznek ott a magyar emberek. Bízom abban, hogy itthon látják őket a nézők, "elfelejtenek" panaszkodni - mondta Tvrtko, majd így folytatta: - Weisz Fanni, Pécs arca azért jött velem, hogy olyan szülőkkel találkozzon, akiknek a gyermekük fogyatékkal él. Azt kérte tőlük, hogy kisfiaikat, lányaiakat ne dugják el a nyilvánosság elől, ne szégyelljék kivinni őket az utcára. A fotómodellként is dolgozó Fanni a munkáiért kapott pénzből jelképesen örökbe fogadta a hároméves Miriamot is.

- Miért döntöttem úgy, hogy megpróbálok "online-tudósítást" adni? Tisztában vagyok azzal, hogy most már a közösségi média megkerülhetetlen. Fantasztikus tapasztalatokkal gazdagodtam - folytatta Tvrtko. - Azt már megszoktam, hogy gyakran egyedül készítem a beszámolóimat. Megtanultam a kamera kezelését, van saját tecnikai hátterem. Haitin is szerencsére mindig találtam valahol wifi-t, így naponta többször felléptem a Facebook-oldalamra és a telefonnal készített fotóimat is feltöltöttem. Azt figyeltem meg, hogy bármelyik napszakban történt, percek alatt rengetegen megosztották. Voltak olyanok például, akik mások számára háttér információkkal szolgáltak a többiek számára. A repülőtéren arra lettem figyelmes, hogy két rendőr egy wc-n élő férfit igazoltat. Ezt a jelenetet is lefotóztam és feltöltöttem. Az egyenruhás még velem veszekedett, amikor Nyíregyházáról, Budapestről és Pécsről befutottak az első kommentek. Mire elbúcsúztam a rendőrtől, már azt is láttam, hogy a nyíregyházi ismerősöm - aki megosztotta a képet - bukeresti barátja is hozzászólt... - mosolygott a riporter.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rendőr még Tvrtkóval veszekedett, amikor a kép már bejárta a világon
[/caption]

- Ezt az egyelőre szoktatlan tudósítási formát a jövőben is folytatom. Ha a televízióban lemegy a riport, nem tudom, hogy azt valóban nézik vagy éppen kimentek közben vacsorázni. Leveles visszajelzést is csak néhány nappal kapunk. Most azonnal meggyőződhettem róla, hogy érdeklődnek az emberek a munkám és a témáim iránt - magyarázta Tvrtko.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!