Közélet

2012.03.31. 08:40

Hármas tagozódás alakul ki az új katasztrófavédelemben

Pénteken tartott ünnepélyes állománygyűlést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A rendezvényen az április elsejétől felálló új szervezetnek megfelelően neveztek ki, léptettek elő szakembereket.

M. A.

Az egységes katasztrófavédelmi szervezet integrációjának befejezése alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ahol kinevezések, előléptetések tanúi lehettünk. A rendezvényen részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke is.

Czomba Péter tűzoltó ezredes, megyei igazgató beszámolt arról, hogy április elsejétől új struktúrában működik a szervezet. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság felépítésének megfelelően megyei szinten is három fő egysége alakul ki: a tűzoltósági, a polgári védelmi és az iparbiztonsági főfelügyelőség. Komáromban és Esztergomban katasztrófavédelmi kirendeltségeket hoznak létre. Az utóbbihoz két tűzoltóőrs, a nyergesújfalui és az április 3-ától felálló bajnai tartozik majd.

Az iparbiztonsági főfelügyelőség vezetésével Kocsány Zita tűzoltó alezredest bízták meg.

- Három területen dolgozunk. Az iparbiztonsághoz tartozik a veszélyes áruk szállításának ellenőrzése közúton, vízen, vasúton, a veszélyes ipari üzemek engedélyezése, ellenőrzése, felügyelete valamint az úgynevezett kritikus infrastruktúra védelme. Legfőbb feladatunk mindhárom téren a megelőzés, hogy az állampolgárok biztonságban érezhessék magukat - mondta Kocsány Zita.

A tűzoltósági főfelügyelőség vezetésével Csordás János tűzoltó alezredest bízták meg. Elmondta, a hivatásos, a létesítményi, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó parancsnokságok szakmai irányítása a feladatuk. A két, ugyancsak pénteken kinevezett felügyelővel a tűzoltók képzését, gyakorlatait szervezik, gondoskodnak a gépjárművek megfelelő műszaki állapotáról.

- Kiemelt feladatunk a tűzvizsgálat, amely nem csupán abból áll, hogy meghatározzuk a tűz keletkezési helyét, okát és idejét, hanem a beavatkozáshoz szükséges következtetéseket is levonjuk. Júniustól a beavatkozások elemzését is elkészítjük, hogy mindenhova a lehető leggyorsabban a legoptimálisabb mentőegységeket küldjük - tudatta Csordás János.

A polgári védelmi főfelügyelőséget Sikrai Attila tűzoltó alezredes vezeti. Beszámolt arról, hogy szakterületük elsődleges feladata a lakosság életének védelme az esetleges természeti és ipari katasztrófáknál.

- A lakosság felkészítése is nagy szerepet kap, hiszen már az alaptörvény is kimondja az öngondoskodás kötelezettségét. Ehhez viszont mindenkinek tudnia kell, hogy mik a feladatai - részletezte Sikrai Attila.

Az új szervezetnek megfelelően kinevezések lesznek vasárnap 9 órától a Tatabánya Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságon, 11 órakor a Komárom Tatabánya Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság részéről a városházán, 13 órakor az Esztergom Tatabánya Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és a Nyergesújfalui Tűzoltó Örs részéről az esztergomi polgármesteri hivatalban tartott állománygyűlésen. Április 3-án 15 órától az újonnan megalakuló Bajnai Tűzoltó Örs is állománygyűlést tart a közösségi házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!