Közélet

2011.10.24. 06:29

Előzzük meg a gombamérgezést!

A kedvező őszi időjárásnak köszönhetően javában tart a gombaszezon. A vadon termő gombák szedése és fogyasztása azonban veszélyeket is rejt. Hiába a folyamatos figyelmeztetés, az ingyenes gombaszakértői vizsgálat évről évre több a gombamérgezés.

NEP

A gomba fogyasztását kár lenne elkerülni, ugyanis a belőle készült ételek ízletesek, íz- és zamatanyagaik fokozzák az emésztőnedvek elválasztását, rostanyagaik serkentik a bélműködést, továbbá nagy telítő értékük miatt fokozzák a jóllakottság érzését.

Ne feledjük, hogy egyes gombafajták akár halált is okozhatnak! Ezért fontos ismerni azokat a szabályokat, amelyekkel a gombamérgezési esetek elkerülhetők:

• Az üzletben, piacon árusított gomba, valamint a vendéglátó egységekben felhasznált gomba biztonsággal fogyasztható. Házalótól vagy ismerőstől, ellenőrizetlen gombát vásárolni, vagy elfogadni veszélyes.
• Aki nem ismeri a gombákat, ne szedje, és főleg ne fogyassza!
• Mindig mutassuk meg az egész gyűjteményt szakembernek. Minden piacon, ahol vadon termő gombát árulnak, van gombaszakértő.
• A gomba magas víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, ezért a nyers gombát lehetőleg a gyűjtés napján használjuk fel, a gombás ételt pedig még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig.
• A gombát alaposan tisztítsuk meg, és alaposan süssük, főzzük.
• Egyes gombáknál (szegfű, őzláb) a tönk fogyasztása nem ajánlott, mivel nem emészthető.
• Érzékeny gyomrú embereknek, időseknek, 6 év alatti gyerekeknek nem javasolt a gombás étel fogyasztása.
• Néhány gomba (ráncos-, kerti tintagomba, változékony tinóru, illatos pereszke) az alkohol együttes fogyasztásával okozhat kellemetlen tüneteket.

Ne higgyünk a népi babonákban! Téves a felfogás, hogy forrázással, a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníthetjük. A csigarágott vagy kukacos gomba sem garancia arra, hogy nem mérgező, és az sem helytálló, hogy csak az a gomba mérgező, mely rossz szagú, élénk színű és melynek íze csípős, húsa vágáskor elszíneződik.

Amennyiben mérgezésre utaló jeleket (hányás, hasmenés, szédülés, izzadás, idegrendszeri zavarok) tapasztalunk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A tisztítási hulladékot, maradék gombát, ételmaradékot mindig őrizzük meg. Valamennyi, az ételből fogyasztó személyt orvoshoz kell juttatni, még ha tünetmentes is.

A megbetegedettek életének megmentése függ a mérgezés korai felismerésétől, és a gyors orvosi beavatkozástól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!