Közélet

2011.09.14. 10:13

Szüreti nap tizedszer

Kiállítások, lovas felvonulás és folklórműsor a szőnyi falunapon. Tízedik alkalommal rendezték meg a szüreti falunapot Szőnyben.

kemma.hu

Mint már annyiszor, így idén is családi programokkal várták a látogatókat a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán. Hagyományosan gyermekprogramokkal indult a nap, kézműves foglalkozással, légvárral és interaktív gyermekműsorral.

Fél kettőkor Hamrák Zsófia képviselő asszony nyitotta meg Óváryné Bethlendi Ildikó varrott gobelin képeiből álló kiállítását. Az Erdélyből származó képzőművész ügyességét nagymamájától tanulta.

- Elkészült összesen 100 kép. Ezek egy része tűgobeline, másik része sima gobeline. Nem látható mindegyik a kiállításon, hiszen barátoknál, rokonoknál és ismerősöknél díszítik a falat. Ez a válogatás azonban ízelítőt ad arra vonatkozóan, hogy a másik ötven kép milyen lehet. Ennyi képet nehéz tematikusan osztályozni, hiszen ahány kívánság volt, azt Ildikó mind megpróbálta teljesíteni. A gyűjteményben így helyet kaptak virágképek, vallási témájú munkák, portrék, valamint lovas és tájképek is - mondta beszédében Hamrák Zsófia.A hivatalos megnyitó két órakor vette kezdetét.

Ezzel egyidőben Turi Bálint alpolgármester egy másik kiállítást nyitott meg, amely a Klapka György Múzeum anyagának köszönhetően Szőny 800 éves történelmét mutatta be képekben.- Gondoljunk bele ebbe a történelmi mélységbe. 800 éve magyarok élnek Szőnyben. Azóta formáljuk többek közt azon hagyományainkat is, melyeknek köszönhetően ma itt vagyunk ezen a szüreti felvonuláson és falunapon. Ha van valami, amit az öreg Európától és benne Magyarországtól a gazdag Amerika örökölhet, az például ez, a hagyományaink - hangzott az alpolgármester köszöntőjében.

Ezekhez a hagyományokhoz hozzátartozott a szüreti lovas felvonulás is, igen népes csapattal. Az egyik kocsiban helyet kapott a megválasztott bíró és bíróné. Ez évben a megtisztelő címet Egyed László és felesége, Mártika érdemelte ki.- A Szőnyi Kulturális Egyesület vezetősége dönti el, hogy ki lesz a falunapon Szőny bírója és bírónéje. Mindig azokra esik a választás, akik Szőnyért sokat tettek és munkájukkal támogatták az Egyesület működését.

Mártika tagja a Pro Urbe-díjas népdalkörünknek, Laci bácsi pedig több ünnepségünk színvonalát emeli szavalataival - tudtuk meg a falunapi rendezvény szervezőjétől, Nyikus Annától.A délutánt a szüreti ünnepséghez kapcsolódó folklórműsor tette még színesebb, melyen a helyi együttesek kaptak bemutatkozási lehetőséget. Ezt követően osztották ki a SZŐKE-díjakat, a horgászverseny és a focikupa díjait.

Este héttől szórakoztató program várta az érdeklődőket. A Tihanyi Színház Operett-gálája után a Mirage együttes húzta a talpalá valót egészen éjfélig. A szüreti napon dr. Molnár Attila polgármester is részt vett.

Címkék#Komárom
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!