Közélet

2011.09.11. 15:32

Súlyos sérülteket találtak a felborult buszon - Fotók!

Jajveszékelő sérültek, eszméletlenül fekvő sofőr, kitört ablaküvegek és az oldalára dőlt helyi járatos busz. Az embert még úgy is kirázta a hideg, hogy tudta, ez szerencsére csak egy baleset-szimuláció volt Tatabányán.

Pataki Gábor

Azt mondják, hogy annak, amit olvasunk, a 10 százalékát jegyezzük meg. Amit hallunk, annak már 20, amit látunk, már 30 százalékát – míg amit átélünk, látjuk, halljuk és beszélünk is róla, annak már 70 százaléka ragad meg bennünk. Egy balesetszimulációnak talán éppen ez is az egyik lényege. Szombaton az egyik tatabányai hipermarket parkolójában egy buszbalesetet mutattak be, felhívva minden egyes fontos momentumra a nézelődők figyelmét.

- Sajnos aktuális, egész nyáron sok buszbalesetről hallhattunk a hírekben – mondta Bölkei Zoltán, a mentőápoló, katasztrófa készenléti koordinátor, a szimuláció egyik szervezője. – Szeretnénk bemutatni a lakosságnak, hogy mit tehetnek, hogyan segíthetnek a sérülteknek, hiszen mindig a laikusok érnek először oda a balesethez.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tűzoltók állították fel a felborult buszt
[/caption]

Ez szombaton is így történt. A felborult buszhoz először a közelében haladó autókból kiszállók értek oda, akik segítettek a könnyebb sérülteknek kimászni a járműből, közben pedig értesítették a mentőket, tűzoltókat. Egy helyre terelték a könnyebbnek látszó sérülteket (vérző fej, ficam, talán törés is), de nem volt könnyű dolguk velük. Az egyikük folyamatosan azért kiabált egy segítőjével, mert még nem jöttek meg a mentők, a másik vissza akart menni a buszba, hogy kiszabadítsa a két bent rekedt súlyos sérültet, míg valaki attól félt, hogy lehet felrobban a busz. (Az ember hátán futkosott a hideg, mennyire élethű az egész...)

A segítség közben gyorsan, pár (de még így is óráknak tűnő…) percen belül szirénázva érkezett is – aki eddig nem is látta volna a felborult buszt, az bizony felkapta a fejét az áruházhoz tartó tűzoltó- és mentőautók láttán. Néztek is sokan a szombati nagybevásárlást végzők közül, hogy egyszer csak szirénázó rohamautók futottak be a parkolóba...

A sérülteket végül mind ellátták, a két súlyos sérültet a tűzoltók és a mentők összehangolt munkájának hála gyorsan sikerült kiemelni a buszból és stabilizálni, majd a tűzoltók ezt követően talpra állították a felborult buszt.

A nézelődők pedig közben a hangszórókból folyamatosan kaphattak információt arról, hogy miért történik, mit tehet egy laikus, mikor mire kell figyelni – bárki bármikor lehet egy baleset szemtanúja és az első, aki elsősegélyt tudna nyújtani.

És talán többekben megfogalmazódott, újra elő kéne venni a jogosítvány megszerzésekor áttanulmányozott elsősegély-könyvet...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!