Közélet

2011.09.13. 08:37

Patai romák betelepítésével riogatnak Kisbéren

„Meg nem erősített hírek szerint a kisbéri polgármester aláírt egy szerződést, amely szerint Gyöngyöspatáról és az ilyen településekről távozni kívánó cigány családokat fogad be a település.” Az idézett mondatot határozottan cáfolja Kisbér önkormányzata.

Palásti Péter

Már hetek óta beszédtéma nem csak Kisbér lakói, hanem a környéken élők között is, hogy államilag támogatott módon, szervezett keretek között telepítenek roma családokat a városba. Többen internetes honlapokra is hivatkoztak, hogy az információt ott olvasták. A szóbeszédekről értesülve mi is feltettük a kérdést még a nyáron dr. Udvardi Erzsébet polgármesternek, hogy van-e ennek bármilyen alapja? Ő már akkor is egyértelmű nemmel válaszolt, de a pletykát nem kívánta cáfolni nagy nyilvánosság előtt, mert úgy gondolta a városvezetés, hogy ennek az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja.

Ezért volt meglepő az a nyilatkozat, ami pár napja látott napvilágot az önkormányzat „Rendkívüli hírlevelében”. Ebben szó szerint a következő olvasható: „Kisbér Önkormányzata ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy semmilyen roma vagy nem roma családok tömeges betelepítését nem tervezi, ilyen ügyben nem tárgyal senkivel. A településen tudatosan terjesztett ez irányú pletykák, politikai érdekekből, a lakosság kifejezett megtévesztésére, hangulatkeltésére indultak. Állásfoglalásunk szerint ilyet a közösségért a legcsekélyebb felelősséget érző ember, párt, szervezet nem tesz, vagy ha tesz, nem alkalmas a településen élők legcsekélyebb bizalmára sem.”

Természetesen azonnal megkérdeztük a polgármestert, hogy nem sokkal korábbi megbeszélésünk után – amikor még azt mondta, hogy nem kívánnak reagálni – miért érezték szükségesnek ezt a közleményt mégis megjelentetni? Dr. Udvardi Erzsébet úgy fogalmazott, hogy azért, mert egyre többen hivatkoztak a Jobbik oroszlányi szervezetének honlapjára, ahol még szeptember 7-én is fent volt a következő szöveg:

„Meg nem erősített hírek szerint a kisbéri polgármester aláírt egy szerződést, mely szerint Gyöngyöspata és az ilyen településekről távozni kívánkozó cigány családokat fogad be a település! A szóbeszédek szerint a családok számát illetően 40-80 családról lenne szó! A helyi lakosság körében futótűzként terjedő híreket hivatalosan eddig még nem cáfolta a polgármesteri hivatal! Egyesek tudni vélik, hogy a megegyezés hátterében (Mi úgy nevezzük etnobiznisz) igen komoly kormányzati támogatás áll! Azt is feltételezik, mely szerint egy lepusztult épületet kívánnak felújítani, a település kórházának rovására! Ha a beruházás megvalósul, akkor a támogatásból pedig a későbbiekben kipótolnák a kórház költségvetését!
A településen akkora pánikot keltettek a hírek, hogy Kisbér teljes területén aláírásgyűjtésbe kezdtek a polgármester szándékának megakadályozása ellen! Az ott régen letelepedett cigány közösség is csatlakozott az aláírásgyűjtő kezdeményezéshez!”

A kisbéri önkormányzat tehát ezért adta ki több heti halogatás után azt a közleményt, amivel teljes egészében cáfolja az álhírt. Igaz az is, hogy az oroszlányi Jobbik honlapján ezután azt a kérdést is feltették, hogy miért csak most reagáltak? Dr. Udvardi Erzsébet válasza: Kisbér alpolgármestere korábban többször is cáfolta az álhírt, most viszont úgy érezték, hogy annak is eljött az ideje, hogy az önkormányzat egésze is megtegye, mert nem lesz semmilyen betelepítés.

Az állítás eredeti hírforrása egy honlap

Kisbér polgármesterén kívül megkérdeztük a város és kistérségének országgyűlési képviselőjét, Czunyiné dr. Bertalan Juditot is, akitől kormánymegbízotti minőségében ugyancsak nyilatkozatot kértünk. A politikus úgy fogalmazott, hogy csak megerősíteni tudja az önkormányzat közleményét, ugyanis semmilyen tárgyalás nincs roma nemzetiségű vagy más családok szervezett betelepítéséről Kisbérre vagy környékére, de máshova sem. Képtelen állításnak minősítette az egészet, amiről elképzelni sem tudja, hogy miből táplálkozhat.

Ezek után megkérdeztük Viczena Istvánt, a Jobbik oroszlányi szervezetének elnökét, hogy nekik milyen konkrét információik vannak ezzel az üggyel kapcsolatban. A szervezet vezetője egyértelműen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy ők csak azt adták tovább, amit a „Kisbéri fórum” elnevezésű internetes honlapon találtak. Ezért is fogalmaztak úgy, hogy „Meg nem erősített hírek szerint...”

Ezek után megkérdeztük Viczena Istvánt, a Jobbik oroszlányi szervezetének elnökét, hogy nekik milyen konkrét információik vannak ezzel az üggyel kapcsolatban. A szervezet vezetője egyértelműen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy ők csak azt adták tovább, amit a „Kisbéri fórum” elnevezésű internetes honlapon találtak. Ezért is fogalmaztak úgy, hogy „Meg nem erősített hírek szerint...” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!