Közélet

2011.09.10. 18:49

Huszonötezer magyar halottra emlékeztek a Maróti pikniken

Szombaton az Emberölő-völgyben, azaz a Pusztamarótnál lévő területen emlékeztek a mohácsi vészből megmenekült, de a törökök által mégis kivégzett emberekre.

Fenyvesi K.

A közigazgatásilag ma Nyergesújfaluhoz tartozó egykori Marót település a mohácsi csata után lett történelmünk tragikus emlékű helyszíne. Buda várának elfoglalása után Szulejmán szultán török rabló csapatai végigpusztították a Dunántúl északi részét. Marót térségében menekültek, köztük a mohácsi csatából visszatért katonák sáncolták el magukat. A szekérvárral megerősített település három napon át védekezett hősiesen, végül a törökök a Budáról hozott ágyúkkal törték meg a magyarok ellenállását 1526. szeptember 15-én. A végsőkig kitartó védekezők közötti kegyetlen vérengzésben a korabeli leírások szerint huszonötezren haltak meg, és sokan kerültek török rabságba. A kegyetlen csata emlékét őrzi a terület elnevezése – Emberölő-völgy.

A tragikus eseményről a Maróti piknik elnevezésű hagyományos találkozón emlékeztek meg szombaton az emlékhelyen, amelynek középpontjában Kovács György fertőhomoki szobrászművész szimbólumokban gazdag, süttői mészkőből készült alkotása áll.

A Héregi Hagyományőrző Egyesület tagjai, pedagógus turistabotosok, a Zoltek SE természetjárói jelenlétében Padányi Lajos nyergesi helytörténész idézte történelmünk fekete napjait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!