Közélet

2011.09.16. 11:32

Díszdoktorrá avatta Erdő Pétert a varsói Stefan Wyszynski Bíboros Egyetem

A varsói Stefan Wyszynski Bíboros Egyetem díszdoktorává (doktor honoris causa) avatták csütörtökön Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket, magyar prímást.

MTI

Az ünnepi eseményen mintegy 300-an voltak jelen, köztük Kazimierz Nycz varsói bíboros érsek, Józef Glemp nyugalmazott lengyel prímás, Józef Michalik przemysli érsek, a lengyel katolikus püspöki kar elnöke, Józef Kowalczyk gnieznói érsek, lengyel prímás, más lengyel és külföldi egyházi méltóságok, közéleti szereplők.

A laudációban Erdő Péter széles körű tudományos, oktatói és egyházvezetői munkásságának ismertetése során kiemelték, hogy a magyar prímás számára különösen fontos a vallásszabadság joga, és amikor eljött az ideje, tevékenyen bekapcsolódott a katolikus egyház és a magyar állam kapcsolatai normalizálásának folyamatába, és részt vett a magyar állam és a Vatikán közötti megállapodás előkészítési munkálataiban. Hangsúlyozták, hogy lengyel nyelven is jelentek meg publikációi.

Elhangzott, hogy a Wyszynski Egyetem az ötödik egyetem, amely díszdoktori címet adományozott a magyar prímásnak: korábban a Párizsi Katolikus Intézettől, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemtől, a II. János Pál Lublini Katolikus Egyetemtől és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemtől kapta meg ezt a címet.

 Erdő Péter díszdoktori címéhez levélben gratulált mások között Bronislaw Komorowski lengyel államfő, Donald Tusk miniszterelnök és Waldemar Pawlak miniszterelnök-helyettes.

A prímás az MTI-nek nyilatkozva nagy örömnek és megtiszteltetésnek nevezte a díszdoktori cím odaítélését. Elmondta, hogy a budapesti teológiai kar és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régi barátságban áll a Wyszynski Egyetemmel, amely eredetileg teológiai akadémia volt, majd a 90-es években állami egyetemmé bővítették, amelynek keretében ma négy egyházi fakultás is működik.

Az intézmény fejlődik, erősödik, már 20 ezer hallgatója van.
- Szellemi partnernek is érdekes, és jó helye a párbeszédnek a hit és a tudomány között - hangsúlyozta a prímás. Erdő Péter a magyar-lengyel egyházi kapcsolatokat hagyományosan kitűnőnek nevezte.

- Nagyon sok tapasztalatot tudunk cserélni, és sok olyan helyzet adódik, amikor a régió többi népeivel való párbeszédben is együtt tudunk működni. Azt hiszem, hogy ezek nagyon baráti és nagyon hasznos kapcsolatok - mondta.

A díszdoktori cím átadása az egyetemen zajló 14. kánonjogi világkongresszus keretében történt, melynek témája az egyházi közigazgatás. Erdő Péter ebben a témakörben tartott előadást az ünnepi ceremónia után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!