Közélet

2011.09.03. 09:20

Bányászok napjai jönnek

Megyeszerte megkezdődtek a Bányásznapi ünnepségek, programok. Az oroszlányi bányászoknak jó hírt vitt Bencsik János államtitkár.

kemma.hu

A hagyományoknak megfelelően a megyeszékhelyen Verebély László műegyetemi professzor szobránál – aki sokat tett az erőmű megvalósulásáért – kezdődött a 61. Bányász és 19. Villamos Napok ünnepség-sorozata. Koszorúkat helyeztek el itt is, csakúgy mint a Vértanúk terén megtartott központi ünnepségen a pártok, társadalmi- és civil szervezetek, cégek valamint a város és a megyeszékhely vezetői.

A Vértanuk terén méltóságteljes tisztelgéssel emlékeztek a bányász hősre, akik életüket áldozták a tragikus sortűzben és a munkavégzés során. Megyénk három országgyűlési képviselője, Bencsik János államtitkár, Schmidt Csaba polgármester és a szocialista Lukács Zoltán is elhelyezte a kegyelet virágait.

A "bányásznapi népünnepély" idén is zenés felvonulással kezdődött Dorogon. A Fekete Gyémántok Mazsorett Tánccsoport vezette, az induláskor még csak néhány főt számláló, sétára kész helyi lakoshoz - , akik a sportcsarnoktól indultak - menet közben igen sokan csatlakoztak. A jókedvű tömeg - rendhagyó módon - a felvidéki Vidám Fiúk zenekar ütemeire lépdelt a Köztársaság úton, és jutott el a Jubileum térre, ahol klasszikus "vurstlihangulat" fogadta az érkezőket.

Pénteken délután tartottak ünnepséget Tatabánya-Sárberekben, a gyógyszertár oldalánál található Borbála-szobornál, ahol a városrészben élő bányászokra emlékeztek.

– Aki ide jött Tatabányára, az munkát vállalni jött, ezért választotta otthonául a várost – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester, aki megemlékezett a városrész néhai képviselőjéről, Sántik Lajosról is. – Ezek az emberek mindannyian a közösségért dolgoztak, ilyen volt Sántik Lajos is.

Az eseményen megjelent számos helyi politikus, köztük a szocialista frakció képviselői is, illetve eljött a város korábbi vezetője, Bencsik János, klíma- és energiaügyi államtitkár is.
– Együtt emlékezhetünk azokra az elődeinkre, akik felépítették ezt a várost – foglalta össze a bányászhagyományok őrzésének fontosságát az államtitkár. Hangsúlyozta, lehet, hogy a mai fiatalok még nem értik, miért olyan fontosak a gyökerek és a hagyományok, ám őrizni kell őseink emlékét, hogy aztán idővel ők is részüknek érezzék azokat.
Az ünnepségen fellépett a Bányász Dalkör, Bódis Bianka fuvolaszóval, testvére, Bódis Botond pedig két Borbála-mondával. Végül a felcsendülő bányászdalok taktusaira az emlékezés virágai és koszorúi kerültek a Borbála-szobor elé.

Bencsik János a tatabányai ünnepséget követően Oroszlányba indult, ahol a helyi megemlékezésen a bánya további sorsáról beszélt.
– Ahogy a hazai szénbányászat évszázadokon át a hazai lakosság és ipar igényeinek nem fordított hátat, úgy most a hazai lakosságot és ipart képviselő kormány is szolidaritást vállal az utolsó hazai mélyművelésű bánya munkavállalóival és családtagjaival – fogalmazott az államtitkár.
Bejelentette, hogy két nappal ezelőtt aláírta azt a kormány-előterjesztést, amelyben javaslatot tesz a Márkushegyi Bányaüzem 2014 közepéig történő továbbüzemeltetésére, mely egybeesik az első Orbán-kormány idején elfogadott időponttal.

– Nincs más alternatíva, mint helyre állítani az ősi rendet, mely szerint nem az ember van a gazdaságért, hanem épp fordítva – hangsúlyozta az államtitkár. – A magyar társadalom teljesítőképessége, a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ. Magyarország iparilag is hasznosítható szénvagyona eléri a 3,3 milliárd tonnát, mely a jelenlegi felhasználás megkétszerezése mellett is legalább 300 évre elegendő tartalékot jelent hazánk számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!