Közélet

2011.08.25. 07:22

Múzeum és emlékszoba lehet az egykori magtárban

Nemcsak balesetveszélyes volt, hanem életveszélyesnek is nyilvánította a szakértői összegzés Szákszend barokk stílusban épült, műemlék magtárát, ezért a Nemzeti Kulturális Örökség Hivatala kötelezte az önkormányzatot veszélyhelyzet megszüntetésére.

Kemma.hu

A több mint 15 millió forintba kerülő munkálatokhoz 5 milliót nyert a község a kulturális alaptól, 3 millió kamatmentes hitelt kapott a megyei önkormányzattól, míg a fennmaradó összeget költségvetése terhére biztosította.

A legkritikusabb állapotban a több mint ezer négyzetméteres épület tetőszerkezete volt, ezért elsőként ennek helyreállítását kezdték meg a közelmúltban – tájékoztatott László Kálmán polgármester. A későbbiekben szeretnék magát az épületet is megújítani, ahol a tervező Fellner Jakab emlékére emlékszobát rendeznének be, itt helyeznék el a falumúzeumot és – magtár lévén - búzatermesztési kiállítást, valamint emlékhelyeket alakítanának ki a régi szovjet laktanyáról és a Pápa-Tatabánya vasútvonalról, de szóba került a művészeti alkototóházként való hasznosítás is.

A másik szákszendi beruházás munkái már a végéhez közelednek. A régi orvosi rendelőt építették át közel négymillió forintból, ahol pedagógus szolgálati lakásokat alakítottak ki. A teljes berendezéssel ellátott garzonok szeptember közepére készülnek el – mondta László Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!