Közélet

2011.08.26. 07:34

Ha allergiás a darázscsípésre, ne kiránduljon a Pilisben!

Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat.

Kemma.hu

A Pilisben és a Budai-hegységben a hetek óta tartó kánikulában meglepően nagy számban találkozhatunk a nagyméretű lódarázzsal és a kisebb kecskedarázzsal. Szinte naponta fordul elő darázscsípés az erdei munkások körében, a darazsak nem egyszer kifejezetten agresszívan viselkednek.
 

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri az erdei kirándulást tervezőket, hogy mielőtt elindulnak, orvosuknál tájékozódjanak a darázscsípés kezelésével kapcsolatban. Különösen fontos ez a csípésre érzékenyek esetében.
 
Az erdészet a következő jótanácsok megszívlelését ajánlja, amelyek betartásával a darázscsípés kockázata minimálisra csökkenthető:

 • - Csak a kijelölt turistautakon közlekedjenek, ahol nem bolygatják a növényzetet, így a darazsakat sem.

 • - Ne nyúljanak fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe (sorompó), hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket ezekre a helyekre.

 • - Ne másszanak magaslesekre, és a kilátókat is fokozott óvatossággal közelítsék meg. Az erdészet ezeket rendszeresen ellenőrzi, de mivel egy-egy újabb darázsfészek nagyon gyorsan elkészül, nem garantált, hogy a mentesítés már megtörtént.

 • - Mielőtt a földre letelepednének, mindenképpen vizsgálják meg, hogy a fűben, földi üregben nem találhatóak-e darazsak.

 • - Ha meg is jelenik egy-egy darázs a közelben, igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat, a hadonászás csak ingerli az állatokat.

 • - Ha van rá lehetőség, szendvicsüket ebben az időszakban inkább zárt térben (menedékházban) fogyasszák el.

 • - Mindig tartsanak maguknál vizet a folyadék-utánpótlás céljából, ami a darázscsípés esetén is rendkívül fontos, valamint a csípés helye is hűthető vele, amely a duzzanat kialakulását gátolhatja. Erre a célra a kis hűtőtáskában magunkkal vitt zselés jégakku is jól használható.

 • - Lehetőleg ne egyedül menjenek kirándulni és mindig legyen mobiltelefon a táskában, ha segítséget kell hívni.

 • - Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, inkább halassza őszre a kirándulását.

 • - Érdemes a hátizsákban tartani gyógyszertárban beszerezhető orvosságokat, melyekkel a darázscsípés hatásai csökkenthetők (pl. kalcium tabletta).
   
  A veszélyes időszak vélhetően az időjárás hűvösebbre, illetve csapadékosabbra válásáig tart, az őszi időszakban a darazsak már nem olyan aktívak.
 • Az erdőben nagy számban, de csak időszakosan megjelenő darazsak szelektív irtása gyakorlatilag kivitelezhetetlen és nem is célszerű, hiszen természetes jelenségről van szó. Fontos tehát, hogy az erdőbe látogatók maguk készüljenek fel a problémák megelőzésére.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!