Közélet

2011.06.16. 06:19

Várépítő pályázat: Lógjunk együtt a tokodaltárói játszóházban!

Egymillió forint értékben kap építőanyagot a tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola a Lógjunk együtt játszóház megépítéséhez. A pályázatot építőipari anyagokat gyártó cégek hozták létre.

Kemma.hu

Gyermek rehabilitáció központ, diák sportegyesület, viharban összedőlt vagy csak elavult tetőszerkezettel rendelkező óvoda felújítására mellett a tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola Lógjunk együtt Játszóházának is juttatott a zsűri abból a közel 14 millió forintnyi terméktámogatásból, amelyet kilenc építőanyagot gyártó cég ajánlott fel a 2010/2011. évi Várépítő pályázaton. A műemléki kategóriában templomok, barokk kúria és egy középkori vár is a nyertesek közé került.


 
A gyermekintézmények és műemlékek építési-, felújítási munkáit termékbeli adományokkal támogató Várépítő pályázatra idén gyermekintézményi kategóriában harmincöt, a műemléki kategóriában nyolc érvényes pályázat érkezett. Ezek között volt a tokodaltárói általános iskola mellett kialakításra kerülő játszóház is, amely 999 000 Ft értékben Bachl és Buderus termékeket nyert, így a régi technika termet közösségi térré alakíthatják át.
 
Az építőanyag gyártó cégek által életre hívott pályázaton számos olyan termékre lehetett pályázni, amelyekre az zömmel önkormányzati kezelésben lévő gyermekintézmények és műemlékeknek állagmegóvási vagy felújítási munkájuk során nagy szükségük lehet: színes vakolatok, hőszigetelő rendszerek, kerámia tetőcserepek, tetőfóliák, ereszcsatorna, fűtési rendszerek és vízelvezető termékek találtak gazdára.

A Várépítő pályázatot legközelebb 2012 kora tavaszán hirdetik meg azon intézmények, önkormányzatok, műemlékek tulajdonosai, kezelői között, akik jövőre beruházási tevékenységre készülnek, és annak megvalósításához szükségük van a felajánló cégek által rendelkezésre bocsátott termékekre.

A gyermekintézményi kategóriában olyan oktatási, egészségügyi, kulturális vagy egyéb intézmények, alapítványok és szervezetek indulhatnak, amelyek tevékenysége szoros kapcsolatban van a gyermekek képzésével, nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával vagy rehabilitációjával. A műemlék-felújításra szánt támogatásra azok a Magyarországon működő szervezetek és önkormányzatok pályázhatnak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan országos védettségű műemléképületek vannak, amelyeken az adott évben felújítási munkálatokat kezdenek.
 
A termékek odaítélésén dogozó zsűri munkáját a cégektől független neves közéleti személyiségek látják el.

Mindkét kategóriában a zsűri elnöke Vadász György, Kossuth és Ybl-díjas építész. A gyermekintézményi zsűri tagjai dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Nagy-Kálózy Eszter, színművésznő és Tóth Balázs, építészmérnök, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Divízió vezetője. A műemléki zsűri tagjai Ráday Mihály, Kossuth-díjas alkotó, a Város- és Faluvédők Szövetsége Hungária Nostra elnöke, Winkler Gábor, Ybl-díjas építész, egyetemi tanár, Pápa Város főépítésze, Nagy-Kálózy Eszter, színművésznő és Tóth Balázs, építészmérnök, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Divízió vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!