Közélet

2011.06.22. 06:37

Ne menjen a napra! Extrém sugárzás várható!

Védekezés nélkül akár negyedóra alatt is leéghetünk a mai 8,1 UV B sugárzás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki.

Időkép

A hétvégén átvonult hidegfront nyomában tiszta levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Ezzel párhuzamosan a kedden esedékes nyári napforduló miatt napokban a legnagyobb a beesési szöge a Napnak, a két tényező együttállása pedig igen magas sugárzást okoz majd hazánkban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szerda kora délutáni napsütésben országszerte nagyon erős, helyenként extrém magas UV-B sugárzás várható. Az akár 8,1-es UV Indexű sugarakban a bőr akár negyed óra alatt leéghet. Ha tehetjük délelőtt 10 és délután 4 óra között kerüljük a közvetlen napfényt, ha mégis a szabad ég alatt lenne teendőnk, mindenképpen gondoskodjunk bőrünk védelméről.

Vigyázzunk, hiszen a közhiedelemmel ellentétben a bőr bevizezése nem nyújt védelmet a sugarak ellen!

Az Időkép előrejelzése szerint az erős napsütésben hőségre is számíthatunk, a délutáni csúcshőmérséklet 30 és 34 fok körül alakul, a déli határon azonban a 35 fok sem kizárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!