Közélet

2011.06.16. 15:20

Leukémiás kisfiúnak vonultak fel a harckocsik Tatán - fotók!

A kis Patrikot ölbe kapta édesapja, kiemelte az autóból, majd óvatosan beleültette a kerekes székbe. Mindez a tatai laktanya hadosztálykertjében történt. A leukémiás kisfiú nagy vágya teljesült. Élőben megnézhette kedvenc játékát, a harckocsit.

Petrik József

A hatéves lurkó kérését a Csodalámpa Alapítvány juttat el a honvédelmi miniszterhez. Hende Csaba közbenjárására Henrich Patrik nagy álma vált valóra. Csütörtökön, a 25. Klapka György lövészdandárnál díszsorfal fogadta a legénykét. A tárca vezetője, Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke, valamint Sándor Zsolt, a dandár parancsnoka ráztak kezet Patrikkal. Aki csak eleinte tűnt elfogódottnak, a sok egyenruha láttán...

A laktanya épületében kicsit elbeszélgettek a kislegénnyel és szüleivel a „katona bácsik”, majd kezdődhetett a bemutató. Ám ekkor Patrik kobakján már a 11. harckocsizó zászlóalj jelvényével díszített fekete barret „feszült”.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kézből kézbe adták Patrikot a marcona katonák Fotó: Hagymási Bence
[/caption]

Közben, az alakuló téren már ott sorakoztak a harcjárművel. A T-72-es harckocsi, a BTR páncélozott gyalogsági harcjármű, a D-20-as löveg és egy önjáró páncéltörő rakéta. A pontos elnevezések azért fontosak, mert Patrik mindenről, mindent tudni akart. Persze a tank volt a középpontban. Amikor az egyik honvédtiszt ölbe kapta a tiszafüredi fiúcskát, és felemelte a harckocsi „bejáratához” alaposan megoldódott Patrik nyelve.

– Én is katona szeretnék lenni! – mondta. – Miért van három féle gránát a tankban? – Nekem is van olyan tankom, amivel helikopterre is lehet lőni... Itt nem is olyan feltűnő, hogy nincs hajam, sok bácsi kopasz a laktanyában...

– Teljesen váratlanul jött Patriknál a betegség – válaszolt érdeklődésünkre Csilla asszony, a beteg kislegény édesanyja. – Sokáig nem is tudtuk, hogy mi a probléma. Aztán elkezdődött a kemoterápiás kezelés. Ez mindig egy kicsit elgyengíti a kisfiam, de azért tud ő hisztis is lenni.

Közben Patrikot kézről, kézre adták a marcona katonák. Akiknek férfias markában szinte elveszett a törékeny fiúcska...

– Kedden voltunk éppen vérképvizsgálaton – folytatta az anyuka. – Úgy tűnik, közel vagyunk már a záró kezeléshez. A mostani eredmények ugyanis kielégítők, és már előjegyeztek „bennünket” csontvelő-transzplantációra is. Láthatóan boldog a gyermekünk. Ez fantasztikus élmény neki. Hiszen mindene a harckocsi, és az egyéb harci járművek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Négy tank kavarta a port a kisfiú tiszteletére
[/caption]

Patrik kedvéért már az alakuló téren beindították a harckocsit, csak úgy, a hangja miatt. Amelyet literes gázfröccs tett teljessé. Aztán irány a tankpálya. Patrikot ismét stafétabotszerűen, kéz a kézbe jutatták el a kerekes székéig.

Egyszer csak, porfelhőbe burkolódzva, óriási dübörgés kíséretében feltűnt négy harckocsi ék-, azaz támadó alakzatban. A bemutató végén, a lövegek leengedésével tisztelegtek a kisfiú előtt. Majd az egyik 43 tonnás acélszörny lelassított a kislegény előtt. Ismét felnyalábolták Patrikot, és a parancsnoki toronyban üldögélve, vitték egy tankkört... Azt hittük, ez a nap fénypontja a kisfiú életében. Ám, amikor sajtó munkatársaitól és katonáktól körül vett kislegény megpillantotta a távirányítós Tigris tankot, amely megállt a lába előtt. Az öröm, az izgulás, izgatottság a tetőfokára hágott.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az igazi meglepetés: megérkezett a Tigris
[/caption]

– Ez az enyém? – hitetlenkedett Patrik.

És igazából csak akkor jött rá, hogy: igen, amikor Hende Csaba átadta neki a joystickot. Majd pár pillanattal később játék harckocsit is ölbe vehette. Teljes volt a boldogsága. A külvilág megszűnt a számára, ott és akkor megállt az idő.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Harckocsival az ölben megszűnt az idő
[/caption]

A megvalósult csodák

A Csodalámpa Alapítvány nyolcéves működése során eddig 1500 életet veszélyeztető daganatos, leukémiás, transzplantált vagy izomsorvadásos kisbeteg vágyát teljesítette önkéntesei és támogatói segítségével. Ezt az újabb csodát egy-egy elismerő oklevéllel köszönte meg a szervezet Hende Csabának és Sándor Zsolt dandártábornoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!