Közélet

2011.04.14. 07:16

Allergiavizsgálat minden általános iskolában

Allergológus csapat érkezik Dorogra. A hat-tizenöt éves gyerekeken végeznek allergiavizsgálatot, amelyeket összevetnek a szülői kérdőívek eredményével.

Barlangi G.

Csaknem tíz esztendővel ezelőtt szerveztek az akkortájt a légszennyezettségéről elhíresült városban egy több mint ezerháromszáz általános iskolás tanulót érintő allergológiai szűrővizsgálatot. A teszteket elvégző orvosi stáb vezetője, dr. Zsigmond Györgyi gyermek-tüdőgyógyász, immunológus visszatért a településre, és szakasszisztensi segítség mellett, a korábban alkalmazott módszerekkel a jelen hat-tizenöt éveseit vizsgálta. Az egykoron és újonnan kapott eredmények összevetésére még várni kell, ám a szakember fontos tényezőre hívta fel a figyelmet.


 
– A bőrre cseppentett allergénekkel – egyebek mellett parlagfűvel, állatszőrrel, penészgombával és atkával – szembeni túlérzékenységet figyeljük meg most is. A kapott eredményekhez társítjuk a diákok szüleinek előzetesen megküldött kérdőívek válaszait, amelyből a család életkörülményeiről, a gyermekek és hozzátartozóik tüneteiről informálódunk. Korábban a tanulók huszonhat százalékánál észleltünk valamilyen bőrreakciót, ám ez nem feltétlenül jelent egyet a betegség meglétével. Ezt egyfajta figyelmeztető jelzésként kell értékelni, probléma akkor van, ha légúti tünetek is jelentkeznek – mondta el Zsigmond Györgyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!