Közélet

2011.02.20. 15:42

Társasházi patthelyzet: egy mindenki ellen

Tatabányán, Sárberekben megbeszélésre hívták össze több, úgynevezett kontyos ház lakóit. A téma a fűtéskorszerűsítés volt. A kezdeti felállás: 1 lakó 33 ellen. A végén is ez maradt.

Mórocz Károly

Egy meglehetően hideg téli nap estéjén a Sárberki-lakótelep 34 lakásából nagyon sokan eljöttek arra a megbeszélésre, amelynek témája a fűtéskorszerűsítés, az egyedi mérőórás mérésre való átállás volt. Az úgynevezett I. udvar lakói közül harminchárman egyetértettek azzal – erről a lakóközösség közgyűlése korábban határozatban is döntött –, hogy a Larix Kft.-t, közös képviselőjüket megbízzák a fűtéskorszerűsítési munkálatok elvégzésével, megegyeztek az árban is. Egy lakó, dr. Benséné Oberczián Éva most is, immár sokadszor azt mondta: nem.

Forrtak az indulatok a lépcsőházban és előtte is; sokan nem fértek el bent. A jelenlévők gyakorlatilag közfelkiáltással próbáltak meg segíteni abban, hogy megoldás szülessen: „Összeadjuk a pénzt! Kifizetjük neked, Éva, csak legyen már ennek vége!” A hölgy nem válaszolt, hátralépett, és átadta a szót jogi képviselőjének, Kocsis Györgynek, aki egy érdekvédelmi szervezetet is képviselt. Ő diktafonnal a kezében, hogy az utókor is értesülhessen a történtekről, többször is elmondta: kulturált körülmények között, a Béla király körtér 57. földszint 2. alatti irodában vár mindenkit. Készek a kompromisszumra.

– Nem!!! – hangzott a válasz. Így tehát harminchárom lakó fűtése marad a jelenlegi szolgáltatónál, addig, amíg a bíróság nem dönt.

Egyébként a bíróság első fokon már döntött. Erről az egyik lakástulajdonos, Érdi Mónika, a Larix Kft. munkatársa adott tájékoztatót. Kiemelte dr. Gáll Attila Gábor bíró indoklásából: „A felperesek ... többször változtatták kereseti kérelmüket. ... a felperesek jóhiszeműsége megkérdőjelezhető.” A felperes, dr. B.-né O. Éva fellebbezett. Tatabánya Megyei Jogú Város jegyzője birtokvédelmi eljárás ügyében végzést hozott. A többoldalas dokumentumból most egy mondatot idézünk, amely szintén elhangzott a megbeszélésen: „Az érvényes közgyűlési határozat alapján jogosan végzik a fűtéskorszerűsítési munkálatokat, illetve a határozat alapján kérelmező ezen munkák elvégzését tűrni köteles.”

Nem tűri. Fellebbez. Különféle feljelentéseket tesz. Természetesen jogállamban joga van ehhez. Addig a helyzet nem változik. Hogy miért van csapdahelyzet? A Komtávhő akkor egyezik bele a váltásba, ha minden lakó beleegyezik.

A 24 Óra és a Kemma.hu megbízásából

A cikk 33 + 1 mondatához még kívánkozik néhány. A megbeszélésen jelen volt Szilágyi Gábor, aki megbízólevéllel Szilágyi Vivient (az említett hölgy lányát) képviselte. Megkérdezte a cikk írójától: „A Larix Kft. fizet magának, hogy legyen erről cikk, vagy a 24 Óra megbízásából van itt?” Úgy gondolom, nyilvánosan is fontos kijelentem: a Kemma.hu és a 24 Óra megbízásából voltam jelen a 34 családot érintő megbeszélésen. Mint ahogyan a 24 Óra és a Kemma.hu megbízásából járják a várost, a megyét kollégáink, és írnak híreket, tudósításokat, interjúkat. Az emberek többsége szerint ez így természetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!