Közélet

2011.02.24. 12:07

Ötvenmillió forintból fejlesztik a tűzoltóságot

Az idei év költségvetési kérdéseivel foglalkoztak a csütörtöki testületi ülésen a tatabányai önkormányzati képviselők. Várható, hogy az adóbevételek a tervezett felett lesznek.

Kemma.hu

Új igazgatója lesz a városi könyvtárnak

A városi könyvtár igazgatói pozíciójáról szóló pályázat kiírásáról szintén egyhangúlag döntött a testület. Mind Bereznai Csaba, mind Ablonczy Dánielné kiemelték, hogy a nyugdíjba vonuló igazgatót, Csics Gyulát köszönet illeti eddigi években folyó munkájáért.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy Szöllősi Tamást, a Szöllősi Travel ügyvezetőjét delegálja a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Tanácsba.

Szerződést bont a város az E.On-nal

Új szerződést akar kötni az önkormányzat a közvilágítás szabadpiaci beszerzéséről és a közvilágítás karbantartásáról. A város pénzt akar megtakarítani.

"Olyan szerződést akarunk kötni, mely ellenőrizhetővé teszi a hibák kijavítását, legyen benne a hibák kijavításának határideje. Nem működik, hogy a hiba bejelentésétől számított három hónapon belül sem történik semmi" - hangsúlyozta a napirendi pont előterjesztője, Schmidt Csaba. A város vezetője elmondta, hogy jelentős, akár 10-20 százalékos megtakarítást lehetne elérni egy új szerződéssel. Ez tíz százaléknál is éves szinten 20 millió forint megtakarítását jelent és ha emellett még a szolgáltatás színvonalát is növelni tudja a város, az dupla haszon. Abban az esetben, ha a város marad is a jelenlegi szolgáltatónál, az E-On-nál, akkor is új szerződést is kell kötni velük.

Kilián Géza is kiemelte, örül annak, hogy lehetőség van az esetleges szolgáltatóváltásra, mert több rossz tapasztalata van a jelenlegi szolgáltatóval kapcsolatosan. Több képviselő is hangsúlyozta, a megkötendő szerződés legfontosabb részeinek egyike így a leendő szolgáltató vállaljon különböző garanciákat javításra, karbantartásra nézve.

A képviselők 16 igen szavazattal elfogadták a szerződésnek a felmondását illetve az új szerződések megkötésének előkészítését.

Ingatlant vennének a reformátusok

A bánhidai református közösség kérte az önkormányzat anyagi támogatását egy ingatlanvásárláshoz, amelynek megvalósulásával hosszú távon biztosított lesz a közösségi fejlődés. Az ingatlan vételárát nagyobb részt önerőből, saját korábbi ingatlan eladásából finanszírozza a közösség, és ehhez kértek 5 millió forint segítséget.

Ezzel az önkormányzat a közösségteremtő munkához járul hozzá hosszútávon, hiszen a református templom mellett található ingatlan megvásárlásával egy összefüggő közösségi tér nyerhető.

Elkészült a költségvetési rendelet

A ma talán legfontosabb és leginkább érdeklődésre számot tartó pontja a 2011-es költségvetési rendeletének elfogadása. Schmidt Csaba kiemelte, hogy a város legnagyobb adózóival történő egyeztetések szerint érezhetőek már az Ipari Parkban a fellendülés jelei, tehát várhatóak az eredetinél tervezettnél nagyobb adóbevételek - ám ezzel számolni még nem lehet, ez március után, vélhetően májusban lesz kézzel fogható.

A Belügyminisztérium 40 millió forinttal támogatja a tűzoltóság épületének rekonstrukcióját, ehhez a városnak 10 millió forintot kell hozzáadni.

Az idei költségvetésben hangsúlyosan jelennek meg az utak, járdák felújítása. Önerőből a városközpontban nem lesz fejlesztés, mert erre a területre vonatkozóan már fut az Agóra központ és a Fő tér felújításáról szóló, összesen mintegy 3 milliárd forint összegű projektek.

11 igennel, 7 nem ellenében, tartózkodás nélkül a közgyűlés elfogadta a költségvetési rendeletet. (A Fidesz frakcióból mindenki igennel, az MSZP-ből mindenki nemmel, míg a Jobbik képviselője, Boda Bánk szintén nemmel szavazott.)

Első napirendi pontot, a 2010. évi költségvetési rendelet módosítását név szerinti szavazásban mindenki támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!