Közélet

2011.02.10. 17:12

Itt az esztergomi feketelista

Különös dokumentumokat találtak Esztergom egyik volt alpolgármesterének irodájában ezen a héten. A papírok között volt egy cirka ötven neves lista is, amelyen az előző városvezetés által kevésbé preferált személyek szerepelnek. Dr. Völner Pál államtitkár és Dr. Tittmann János neve is szerepel a lajstromban.

kemma.hu

A 24 Óra Komárom-Esztergom megyei napilap és a Kemma.hu információja, miszerint egy kapcsolati háló rajza (rajta többek között a korábbi városvezetést kritizálók viszonyaival) is van a papírok között, bizonyosságot nyert a sajtótájékoztatón. 

A bezárt széfet Batyikné Csőke Ágnes Erzsébet alpolgármester hivatali szobájában hivatalos eljárás keretében, tanúk jelenlétében nyittatták ki, s a dokumentumok mellett fellelték – a hivatalos átadási átvételi eljárás során nem is említett – a város 825 ezer forint értékű, drágakövekkel ékesített polgármesteri nyakláncát is. A lánc pontos értékéről egy hivatalos irat is volt a széfben. Az még nem világos, hogy ki és miért feledkezett meg az értéktárolóról.

Egy olyan, körülbelül ötven nevet tartalmazó lista is előkerült, amelyen a korábbi ciklusban az önkormányzatot nem támogatók neve szerepel. Az ugyanakkor érdekes, hogy a Meggyes Tamást és az ő polgármesterségét nyíltan kritizálók közé besorolták dr. Völner Pál Fidesz-KDNP-s államtitkárt (Meggyes párttársát), korábbi megyei közgyűlési elnököt. Áthúzott nevek is vannak a listán, többek között jelenlegi önkormányzati Fidesz-képviselő is.

Az előkerült kapcsolati háló és a névsor ide kattintva letölthető. A lajstromban szerepel még a dorogi polgármester, dr. Tittmann János is. Az esztergomi testületből egyébként még Nyíri Attila neve bukkant fel - őt a kapcsolati hálón találtuk meg. Hogy ki írhatta a listát és ki rajzolta a hálót, egyelőre nem tudni, mindenesetre grafológusok segítségével próbálják kideríteni.

Az, hogy az előző városvezetés idejéből előkerült listán többek között Dorog MSZP-s polgármestere is szerepel, Dr. Tittmann János szerint egyáltalán nem meglepő.
- Sajnálom, hogy az előző városvezetésnek Dorog-komplexusa volt. Nekünk, dorogiaknak soha nem volt Esztergom-komplexusunk. Mindig törekedtem az együttműködésre. Az önkormányzati pénzen kiadott újságban is előkelő helyet biztosítottak nekem a negatív előjellel minősített személyek között. Szerintem sok ilyen lista lehet még az országban - tette hozzá a dorogi városvezető.

Az MSZP esztergomi önkormányzati képviselőjének neve a kapcsolati hálón bukkan fel. Nyíri Attila a kemma.hu-nak elmondta: sejtették, hogy nyilvántartják őt és többeket a városban.

- Az viszont érdekes, hogy milyen információk alapján, milyen célból térképezték fel a kapcsolatokat. Az, hogy adatokat gyűjtöttek, akár magánvádas pereket is vonhat maga után. Kár, hogy míg Meggyes Tamásnak és társainak fizetik a perköltségeit, addig sokaknak nem - részletezte az önkormányzati képviselő, aki szerint egyszer mindenkinek a kezét el kell engedni, így Meggyes Tamásét is.

Többször is megpróbáltuk felhívni az esztergomi Fidesz-frakció vezetőjét, Steindl Balázst is, de ki volt kapcsolva a telefonja. Kálmán Sándor helyi fideszes politikus részt vett a sajtótájékoztatón.

Tétényi Éva polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: nem hitte volna, hogy van feketelista, de van.
- Ez olyan, mint az ötvenes évek - tette hozzá az ősszel kétharmados többséggel Meggyes Tamást leváltó Tétényi Éva.

A szeretgom feltevései szerint 2008-ban, február-március táján készíthették el a dokumentumokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!