Közélet

2011.02.24. 12:27

Három év alatt 38 milliárd forint fejlésztés áll rendelkezésre

A megyei közgyűlés csütörtöki fórumán egyebek mellett beszámolót halhattak a testület tagjai a Közép Dunántúli Operatív Program elkövetkező három évének fejlesztési irányairól, lehetőségeiről, Az Új Széchenyi Tervről.

Petrik József

Popovics György elnökletével csütörtökön Tatabányán ülésezett a megyegyűlés. Mivel a meghívóban szereplő hetedik témát, amely szűkebb hazánk sportkoncepciója megvalósításának idei intézkedési terve, levették  a napirendről, a képviselőkre tizenhárom megvitatandó „történet” várt.

Élénk érdeklődés övezte a Közép Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatójának, dr. Temesvári Balázsnak a beszámolóját, aki örömét fejezet ki, hogy az Új Széchenyi Terv útjára indul. A szakember kiemelte: tervezés-politikai, forrás-szerkezeti szempontból jól felépítettek a csokorba gyűjtött elképzelések. A programok vezérelvei: pénzügyi stabilitás, munkahelyteremtés, innováció... A várható fejlesztések előnye, hogy nem szektoriálisak, hanem téma specifikusak, úgy mint: Egészségügy ipari-, vállalkozásfejlesztési-, vagy közlekedés korszerűsítési program. Az igazgató hangsúlyozta, a pályázati, pályáztatási rendszer egyszerűsödik. Átlátható lesz és „elektronikus”. Régiónknak az elkövetkező  időszakban – 2011. és 2013. között – még mintegy 38 milliárd forint áll rendelkezésére a fejlesztések finanszírozására.

Popovics György a május-júniusi esőzések megyei károsultjainak megsegítésére létrehozott alap felhasználásáról elmondta, mind a 25 millió forintot eljutatták a rászorulóknak. A kifizetések „útja” nyilvános volt. Minden fillér jó helyre került.

Érdekes módon, az önmagában üdvözölendő Vályi István Díj alapítása, a cigányság integrációjának különutas módszere miatt a Jobbik és az MSZP között vitát gerjesztett, de ez – szerencsére – nem befolyásolta az önkormányzati rendelet megalkotását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!