Közélet

2011.02.19. 09:00

Egy redőny felszerelését is be kell jelenteniük

Tartósan az a helyzet Komáromban, hogy több az igénylő, mint a bérlakás. Az önkormányzatnál keresik a helyzet megváltoztatának kulcsát, a hosszútávú megoldást.

H. D.

Százkilencvenöt bérlakása van a városnak, ebből száznyolcvannyolc áll a lakosság részére, egy 2003. évi helyi rendelet alapján ugyanis korábban hét lakással segítették a rendőrök letelepedését. A szociális lakások mintegy fele összkomfortos.

A tavalyi esztendőben közel százan érdeklődtek a hivatal bérbe vehető, kisebb nagyobb ingatlanjai iránt. Sokan évekig várnak a beköltözés pillanatára.

Dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester elmondta, a kérelmeket  a szociális törvényt alkalmazva, valamint az igénylő szociális- vagyoni helyzete, jogosultsága felmérésével rangsorolják.

– Igyekszünk az igazságtalan lakáskiosztásokat megszűntetni, ezért a bérlők vagyoni helyzetét folyamatosan felülvizsgáljuk.

Az alpolgármester bízik a bérlakásépítést támogató pályázati konstrukciókban, ezekkel növelhetné a város a bérbe adható lakásai számát. Egyelőre mégis az igénylők vannak többen, ezért – szavai szerint – átfogó lakáskoncepcióra van szükség.

Szabóné Tóth Márta a Laktanya Közben található tizenkét bérlakás egyikében él négytagú családjával. Egy keveset félre tudnak tenni, az olcsóbb lakbérből fennmaradó megtakarításuk azonban saját lakás vásárlásához még nem elég.

– Nyolc éven át éltünk édesanyámékkal egy háztartásban, mi is vártunk a bérbevételre. Sokan megkérdezik tőlem azóta, hogyan sikerült hozzájutnunk: érdeklődnek és panaszkodnak is a lehetőségek híján. A beköltözés óta együttműködünk az önkormányzattal, a lakásban történő legapróbb változtatásokról – mint például egy redőny felszereléséről – is jelentési kötelezettségünk van.

Dr. Kreft-Horváth Loránd elmondta, akadnak jogi procedúrák, vitás ügyek is: nemrégiben találtak néhány olyan ingatlant, ahol már a bérlő és a bejelentett társbérlő sem tartózkodik tartósan a lakásban, ezért megkezdték a vizsgálódást az ingatlan felszabadítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!