Közélet

2011.01.31. 12:55

Túl sok a por a levegőben

Egyre magasabb a szálló por koncentrációja. A nagyvárosokban már az egéségügyi határértéket is meghaladja.

Időkép

Lehangoló, unalmas, nyirkos, ködös - talán ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni az elkövetkező napok időjárását, számottevő légmozgás vagy front érkezésének hiányában ugyanis nem is reménykedhetünk a hideg légpárna felszakadásában. Az ilyen tipikus, téli időjárási helyzeteknél a légkör alsó 1000-1500 m-es rétege abszolút stabilis, így megszűnnek az átkeverő mozgások - amely egyébként minden inverziós rétegre jellemző -, csak ebben az esetben ennek kiterjedése számottevő és megszűnéséhez erős dinamikai (szél erősödése) és/vagy termikus hatások (magasban lehűlés) szükségesek.

Az elmúlt napokban anticiklonáris időjárásának hatására tehát gyakorlatilag mozdulatlan a levegő hazánk felett, ezzel párhuzamosan a légszennyezettségi mutatók is gyorsan emelkedni kezdtek. Szmogtérképünk (lásd: http://www.idokep.hu/szmog) szerint Szeged kivételével minden nagyvárosban az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por (PM10) koncentrációja. A PM10 elsősorban a porszemekre tapadó nehézfémek valamint az azbeszt miatt veszélyes, nagyobb koncentrációban rákkeltő hatású.

Budapesten a határérték duplája, Miskolcon a három és félszerese volt a levegőbe került por mennyisége az egészségügyi határértéknél. Várpalotán és Miskolcon szmogriadót rendeltek el, a fővárosban és Nyíregyházán tájékoztatási fokozat lépett érvénybe. A szmogszint továbbemelkedésének megelőzése érdekében aki teheti, válassza inkább a tömegközelekedést a gépjármű használata helyett, valamint mérsékeljék a szén-, fa- vagy olajtüzelésű kályhák működését.

Hazánk legmagasabb csúcsain ugyanakkor kellemes, napos idő uralkodik, ezek a pontok ugyanis a ködhatár fölé nyúlnak. Érdemes egy pillantást vetni a következő webkamerákra: Nagy Hideg-hegy, Kékestető, Bánkút, Pilis-tető.

A következő napokban javulás nem várható. A Dunántúlon ugyan szerdán már megélénkülhet a szél, azonban az ország középső és keleti felén csak szombatra virradóra reménykedhetünk számottevő változásban, addig marad a ködös, borongós időjárás. A hét második feléig várhatóan egyre több helyen kell majd szmogriadót elrendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!