Közélet

2011.01.09. 07:33

Makettország készül a tó mellett

Hazánk kis ország. De nem annyira, hogy ne lehetne még kisebbet csinálni belőle úgy, hogy az növelje nagyságát. Kisbéren megpróbálják.

Palásti Péter

Hazánk legszebb, legnevezetesebb épületeinek makettjei lesznek a város legújabb látnivalói abban a parkban, aminek területét már körbekerítették a Nagy-tó partján. Impozáns kaput is készítettek a főbejárathoz, de a 42 középület kicsinyített mását egyelőre nem helyezték ki. Részben a téli időjárás miatt, másrészt pedig azért, mert egyelőre csak egy részét készítették el a kivitelezők. Ezeket a városigazgatóság telephelyén őrzik biztonságos körülmények között.

Mint azt Csótár Zoltán önkormányzati képviselőtől megtudtuk, a makettek esetleges rongálását azzal is igyekeznek megelőzni, hogy eleve kiépítették a térfigyelő kamerákat, melyek minden mozgást rögzíteni fognak a park területén. Még éjszaka is, amikor a mozgásérzékelőknek köszönhetőn azonnal kigyúlnak a fények, ha bárki illetéktelenül próbálna meg bemerészkedni a zárás és a nyitás közötti időben.

Maguk a makettek kivétel nélkül kőporos poliészterből készültek, s ennek köszönhetően stabilak, időtállóak. Annak a zalaegerszegi cégnek a munkatársai készítik valamennyit, akik két kezük munkájával rendszeresen hozzájárulnak a zalai megyeszékhelyen működő Hevesi Sándor Színház díszletterveinek megvalósításához is.

A nem mindennapi ötlet megvalósítása egyébként csaknem hatvanmillió forintba kerül. Ám ez az összeg nem terheli a város kasszáját, mert fedezetét egy sikeres EU-pályázatból biztosítják. Jó hír az is, hogy a tavasz beköszöntét követően megrendezendő ünnepélyes megnyitó után az érdeklődőknek nem kell belépőjegyet vásárolniuk, mert a makett-park megtekintése az első öt esztendőben ingyenes lesz. Igaz, fenntartásához bárki hozzájárulhat, s még így is kevesebbe fog kerülni az élmény, mint ha elutaznánk a legközelebbi hasonló bemutatóhelyre, az Ausztriában található Klagenfurt melletti Minimundusba. Igaz, ott nem hazánk legszebb épületeinek makettjei láthatók a Mátyás templom és Halászbástya kivételével, hanem a világ legismertebb nevezetességeinek kicsinyített másai. Aki teheti, az nézze meg mind a kettőt!

A Parlament kisebb, mint a Cifra palota

Érdekes, hogy a legszebb építészeti alkotások kicsinyített másainak mérete nem egyforma. Még arányaik is eltérőek. Ennek következtében némileg meglepő, de igaz: a Parlament makettje jóval kisebb, mint például a kecskeméti Cifra palotáé, hogy a visegrádi Salamon torony viszonylagos nagyságáról már ne is beszéljünk. Ezeken kívül elkészült már a debreceni nagytemplom, a kőszegi vár, a tatabányai Turul-emlékmű, a soproni Tűztorony, a fertődi kastély, a pécsi és a szegedi dóm, a gödöllői Grassalkovich-kastély, a tihanyi apátság, a székesfehérvári országalma és a váci diadalív makettje is. Ezeken kívül Kisbéren van már nyolc relief, melyek fémkeretben ábrázolják a villányi pincesort, a lillafüredi Palota Szállót, a Lánchidat, a Budai Várat, az odavezető siklót, a Monostori Erődöt, a győri városházát és a helybéli lovarda épületét egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!