Közélet

2011.01.17. 19:19

A szervezőkön múlik a buli biztonsága

A zenés szórakozóhelyeket tavaly fokozottan ellenőrizték megyénkben a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei. De ameglévő épület funkcióváltásához már nem kell engedélyt kérni.

Kemma.hu

A budapesti West Balkánban történt tragédia kapcsán sokakban merül fel a kérdés: hogyan ellenőrzik, biztosítják a szórakozóhelyek és az ott bulizók biztonságát. Utánajártunk.

Czomba Péter tűzoltó alezredes a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a kemma.hu-nak elmondta, hogy ők nem csak célirányosan végeznek ellenőrzéseket, de az építési- és a kereskedelmi törvény végrehajtása kapcsán is. Ezek a jogszabályok ugyanis jegyzői hatáskörbe rendelték az összes építkezéssel kapcsolatos ügy engedélyezését, aminek szintén megvannak a részletes szabályai. Így például az, hogy az építési engedélyek kiadása előtt azokat véleményezniük kell a különböző szakhatóságoknak. Például a tűzoltóságnak az közegészségügyért felelősöknek vagy a közlekedési szakembereknek. Az ő észrevételeik, javaslataik, előírásaik alapján szükség szerint módosítani kell a terveket is.

A kivitelezést követően kezdődhet az úgynevezett használatba vételi eljárás melynek ugyancsak megvannak a sajátos előírásai. Ennek során többnyire ugyan azok a szakhatóságok ellenőrzik, hogy a beruházók elértek-e a tervtől, s ha nem, akkor azt megfelelő minőségben, szabályosan valósították-e meg? Ha minden rendben, az előírások szerint történt, akkor engedélyezi csak  az építési hatóság az ingatlan használatát.

Mindez az új épületekre vonatkozik, a már meglévőkre nem. A közelmúltban ugyanis, 2009. október elsején lépett hatályba az a jogszabály, amely szerint egy meglévő épület funkcióváltásához már nem kell engedélyt kérni. Vagyis egy áruházból épp úgy lehet zenés szórakozóhelyet csinálni, mint például zöldséges üzletből masszásszalont. Több mint másfél évtizeddel ezelőtt Tatán egyébként pont a fordítottja történt. Akkor nyílt lehetőség arra, hogy magánvállalkozók fedett buszvárókat építsenek, s azokban üzletet nyissanak. Egyetlen kikötés volt: élelmiszert nem árusíthatnak. Az első néhány hétben így is történt, aztán először az egyikben zöldséget kezdtek kínálni, később egy másikban pedig kenyeret és egyéb pékárut.

Ez a példa is jól bizonyítja, hogy a jogszabályt még annak módítása előtt is könnyű volt kijátszani. A profilváltás iránti engedély eltörlését egyébként azzal indokolták annak idején, hogy a sok felesleges, bürokratikus szabály hátráltatja a vállalkozás szabadságát, az pénz- és piacellenes. Kétségtelen, hogy van ebben igazság, ugyanakkor a hétvégihez hasonló tragikus esetek arra is figyelmeztetnek, hogy nem ártana a nagyobb szigorúság. Már csak azért is, mert jelenleg nincs jogszabályi előírás arra, hogy hány ember lehet egyszerre jelen egy szórakozóhelyen. Furcsa, de igaz. Főleg azért, mert ha hatan utaznak egy ötszemélyes autóban, akkor a rendőr ma is eljárhat a jármű vezetőjével szemben, ugyanakkor – ahogy ez a fővárosban történt néhány napja – egy népszerű szórakozóhelyre a duplájánál is többen bemehetnek be, mint ahányan onnan biztonságos körülmények között ki tudnának menekülni szükség esetén.

A biztonságra kamerák vigyáznak

A tatabányai Royal Casino tíz éve nyújt kulturált szórakozási lehetőséget minden korosztálynak. A két tulajdonost, Török Melindát és Takács Jánost a vendéglátóegység biztonságosságáról faggattuk.

– Egy bulis hétvégén egyszer csak megjelentek a tűzoltóság képviselői – mesélte Melinda, aki a zenés rendezvények szervezéséért felel. – Telt ház volt. Ekkor megszámolták a létszámot, és ehhez párosították a helyiség elhagyására alkalmas kijáratokat. Kiderült, bármilyen pánik esetén biztonsággal elhagyható a Royal. Nálunk megvannak a kötelező jelzések, amelyek veszély esetén is útba igazítják vendégeinket. De lekopogom, tíz éve működünk, és ez az évtized eseménytelenül telt el. Mi, viszonylag szerencsés helyzetben is vagyunk, hiszen tavasszal, nyáron és ősszel, kedvező időjárás esetén a szórakozóhely nyitott.

– A belső-, külső biztonságra kamerák vigyáznak – jegyezte meg Takács János. – Közvetlen összeköttetésünk van egy biztonsági szolgálattal és a rendőrséggel is. Ez azt jelenti, két percen belül itt vannak a „rendfenntartók”.Nekünk is fontos, hogy a vendégeink biztonságba érezzék magukat.

Rutinos őrség vigyázza a rendet

A Club Ibiza a város szintén ismert szórakozóhelyei közé tartozik. Az üzlethelyiség szintén alkalmas arra, hogy jól és hangulatosan töltsön itt el egy estét az ember. Hodi Pongrácz László, a klub tulajdonosa arról szólt, hogy körülbelül négy hónappal ezelőtt egy tűzoltósági ellenőrzést követően jelentős átalakításokat végeztek a szórakozó helyen, éppen a biztonságosabb üzemeltetés érdekében.

– Több kijáratot alakítottunk ki – emelte ki a tulajdonos. – Így mindenki biztonságosan, és pánik nélkül elhagyhatja a mulatót, ha bármi probléma történne. Lassan két éve működik az üzlet, de hál'' istennek erre nem volt példa. A biztonsági  szolgálat felel a rendért, és már a beléptetésnél megszűrjük a vendégkört. Gyakorlatilag háromszáz ember befogadására alkalmas a klubunk, és ennek a létszámnak a betartására fokozottan odafigyelünk.

A rockkerek a legbékésebbek

A Roxxy Rock Club négy-öt hónapja talált új helyre. Itt már mindent a hatósági előírásoknak megfelelően alakítottak ki a költözés előtt. Pfau Károly, a klub tulajdonos a biztonságos üzemeltetéssel kapcsolatban két dologra hívta fel a figyelmet.

– A józan ész, illetve profit határozza meg egy-egy szórakozóhely biztonságát – emelte ki. – Nálunk már több teltházas koncert zajlott. Úgy gondolom, két-háromszáz vendég az ilyen jellegű klubokban a plafon. Nyárra további két vészkijárat kialakítását tervezzük, és így már öt menekülő kapunk lesz, és akár négyszázan is biztonságban szórakozhatnak nálunk. A rendezvényeinken biztonsági szolgálat ügyel a rendre, illetve már a beléptetésnél igyekszünk kiszűrni a „balhés” egyéneket. Egyébként lehet, hogy meglepő amit mondok, de a rockkerek a legbékésebb vendégeink. Ők nem füveznek, nem kakaskodnak, csak igyekeznek jól érezni magukat.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!