Közélet

2011.01.22. 14:20

A Fő tér újjászületése nincs veszélyben

Este hat óra után és hétvégeken szinte teremtett lelket sem lehet látni Tatabánya úgymond központjában, az egykori Centrum áruház előtti téren. Az üzletek zárva. Nincs egy terasz, ahova jó érzéssel kiülne az ember egy kávéra. Igazából leülni sincs hol... Ez most megváltozhat.

Petrik József

A korábbi centrumból valóban centrum, a város központi része alakulhat ki az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) keretében.

Schmidt Csaba polgármester és Zsidek Ferenc a körzet önkormányzati képviselője azon vannak, hogy a projekt mihamarabb elindulhasson. Mindkét politikus a szívén viseli a városközpont ügyét. A legutóbb ebben a szellemben konzultáltak. Erről kérdeztük a képviselő-testület tagját, az önkormányzat városfejlesztési bizottsága elnökét, Zsidek Ferencet.

– A Fő tér rehabilitációja néven közismertté vált program nincs veszélyben, erről tájékozódtam a megyeszékhely vezetőjénél és egyeztettünk is – mondta a városatya. – A munkálatokkal összefüggő pályázatok beérkeztek, ezek értékelése zajlik, és hétfőn megkezdődhetnek a lehetséges kivitelezőkkel a közbeszerzési tárgyalások.
Az IVS akcióterülete több részletből, egészen pontosan négy nagyobb fejlesztésből tevődik össze.

– Az Életfa tér fejlesztése mellett a stratégia érinti a polgármesteri hivatal nagy tanácstermének emeletráépítését és korszerűsítését – emelte ki Zsidek Ferenc. – Az egykori Centrum áruház előtti térség és az Árpád sétány statikai megerősítése, miként a városközpont videó-megfigyelős kamerarendszerének modernizálását is. A projekt konzorciumi partnere, az Árpád Kft. is beruház. Hétszáz négyzetméteren épületbővítést hajt végre, és egy körülbelül negyven „férőhelyes”  mélygarázst is készít.

Tavasz végén, nyár elején kezdődhetnek meg a munkálatok. A beruházás tényleges „futamideje” egy év. A tér látványosság lehet még Árpád vezér tervezett szobra.

A fejlesztésnek akadnak „kárvallottjai” is. A tér szélén a buszmegállót is lebontják. Az épületben öt üzlet bújik meg. Közülük kettőt kerestünk föl.

Az egyikbe a bagózás, mint káros szenvedély, illetve az információ éhség, mint „szenvedély-betegség” veti az embert, hogy „bagót” szívjon, újságot ragadjon. A másikba az orra húzza az éhezőt, a forró lángos illata belengi a környéket.

Víg Lászlóné trafikos a Lapker Zrt. tulajdonában lévő boltot üzemelteti: – Már hallottunk róla, hogy a városközpont átalakítása ezt az épületet is érinti, el fogják bontani – mondta. – Nagyon bánt a dolog, változásokról a tulajdonost értesíti majd az önkormányzat. Akkor leszünk okosabbak.

Lula László kezében a jellegzetes kelt tésztát pörgetve éppen lángost formázott, amikor bekopogtattunk: – Nem rég kaptam meg a működési engedélyt – jegyezte meg. – Úgy tudtam, legalább hat, tizenkét hónapig maradhatok, csak ezután ítélik bontásra az ingatlant. Ehelyett, a tulajdonos pár napja értesített, februárban – valószínűleg – menni kell. Kár ezért, szerettem volna itt megvetni a lábam. Most meg azon morfondírozhatok, egyáltalán befizessem-e még a következő bérleti díjat. Ha az indulásnál normálisan tájékoztatnak, lehet, nem szerzek be mindenféle hatósági engedélyt, nem csempézek, nem veszek horror összegét konyhai berendezéseket... Megértem én, hogy a felújításra szükség van, de...

Nem Tatabánya az egyetlen város, ahol – helyesen azért – a köz érdekét az egyéné fölébe helyezik. Ha szerencsénk lesz, év vége felé.

Adatok az IVS-ről

A program pályázati forrásból támogatott összege 996 millió forint. Az önrész eléri az 500-600 millió forintot, amely az önkormányzati és konzorciumi „támogatásokból” jön össze. Az IVS a pályázat biztosította lehetőségen túl kiterjed egészen a szálloda és üzletsor melletti pénzintézetekig, és innen kapcsolódna a Vértes Agórája projekthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!