Közélet

2010.12.23. 13:07

Kinevezték a kormányhivatalok vezetőit

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő vezetheti a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatalt.

P. G.

Kinevezte Orbán Viktor miniszterelnök a január elsejével létrejövő fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőit. Megyénk kormánymegbízottja a 3. számú választókerület országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit lett.

A közigazgatási hivatalok jogutódjaként létrejövő szervezet a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerveként működik majd. A szervet a kormány a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter (jelenleg Navracsics Tibor) útján irányítja, a kormánymegbízott vezeti. A megyei és a fővárosi kormányhivatalokról szóló törvényből kiolvasható, hogy az Országgyűlés "a jó állam kialakítása keretében, a területi államigazgatási szervezetrendszer működésének egységessé és hatékonyabbá tétele, ezáltal a területi államigazgatási feladatellátás fejlődése és színvonalának növelése, valamint az ügyfél-centrikus területi államigazgatás megvalósítása érdekében" alkotta meg a hivatalokat. A miniszterelnök az ünnepi átadás során kiemelte, hogy a kinevezetteknek precíz, pontos és barátságos államot kell létrehozniuk.

Az új kormányhivatalokat a különböző médiumok már többször "megahivatalként" aposztrofálták. Az elnevezés nem véletlen, hiszen beléjük integrálódik a területi államigazgatási szervek egy jelentős része (többek között a területi igazságügyi hivatalok, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, vagy éppen az ÁNTSz regionális intézetei). Mivel megyénkben a megyei önkormányzat épületébe, a megye "mellé" költözik be a hivatal, a nagy irodaigény miatti előkészítés, meg- és átszervezés már zajlik a házban, hogy minél jobb legyen az épület kihasználtsága - tudtuk meg dr. Péntek Péter, megyei főjegyzőtől.

Ezek is érdekelhetik