Közélet

2010.12.16. 16:24

Jelentős intézményi fejlesztések történtek az árvizek évében

Neve ellenére Kisbéren sem voltak kisebbek a bérek az idén, mint máshol. Igaz, nagyobbak sem. Arányaiban is annyiból gazdálkodhatott a város, mint más hasonló települések, de a válság ellenére is tudtak nagyokat „lépni”.

Palásti Péter

Az év vége felé közeledve dr. Udvardi Erzsébet polgármestert arról is megkérdeztük, hogy mit tekint az idei esztendő legnagyobb sikerének. A város elsőszámú választott vezetője gondolkodás nélkül ezt felelte: A közoktatási intézmények fejlesztését.

Ennek jelentősége annak ismeretében válik még hitelesebbé, hogy a képviselő-testület korábban úgy döntött: sem a gimnázium, sem a szakközépiskola fenntartását nem adja át a megyei önkormányzatnak.

Ennek következtében – a pályázati pénzeket nem számítva – kizárólag önerőből újították fel mindkét középfokú intézményt, de jutott pénz a város költségvetéséből a Gyöngyszem Óvodára és a Petőfi Sándor Általános Iskolára is. Előbbiekre több mint négyszáz millió forintot költöttek, utóbbiakra tíz százalékkal többet, vagyis csaknem 440 milliót. Igaz, mindegyik összegben meghatározó volt a sikeres pályázatok anyagi fedezete, melyekhez együttesen háromszázmillió forint körüli önrészt biztosított az önkormányzat.

Azt már Csőréné Ladányi Edit vezető óvónőtől tudtuk meg, hogy intézményük felújítása során utólagosan szigetelték a több mint 70 éve emelt épületeket, újravakolták, és tetszetős burkolattal látták el valamennyi helyiségét a legrégebbi épületrészben, ráadásul összekötötték egy fedett folyosóval a képzeletbeli vonal mentén lévő ingatlanrészeket. Ennek következtében a hátsó részen fejlesztőszobát alakítottak ki a logopédus, Tomori Miklósné részére, aki heti három alkalommal foglalkozik a kicsikkel beszédhibáik kijavítása érdekében. Az óvoda világítási- és fűtési rendszerét szintén korszerűsítették, továbbá a melegítő konyhát, ahova az általános iskolából hozzák az ebédet annak a 173 kisgyereknek, akikkel szakképzett óvónők hat csoportban foglalkoznak.

Jóval több osztályban oktatják a gimnázium diákjait, hiszen csak a most kialakított épületszárnyban hoztak létre 12 új termet a tágas közösségi téren kívül, ahol a végzősök délutánonként már gyakorolják a szalagavatón bemutatandó táncokat is. Azt pedig csak remélni lehet, hogy a premiert követően nem lesznek olyan tavaszi esők jövőre, mint az idén. Ám ha mégis, az áradat nem okoz majd gondot a Szent Imre utcában és a Szent János téren sem, melyek vízelvezetésére együttesen több mint 12 milliót fordítottak. Több mint ötvenmillióért megcsinálták a Rákóczi, a Diófa, a Pacsirta, az Ady, az Arany és a Fáy András utcák vízelvezető árkait is, de még ezek előtt 17 milliót költöttek a Fehérvári utcára.

Mindezt azért, mert a 2010-es esztendő legnagyobb kihívása Kisbéren is az árvizek elleni védekezés volt, s ez a tény kitörölhetetlen emléke lesz a helytörténelemnek.

A mentőállomást a kórház mellé telepítenék

Kisbér fejlődését sem lehet csak a műszaki fejlesztések szemszögéből mérni, hiszen minden település gyarapodásához hozzátartoznak a közösségi, kulturális, művészeti programok is. Ezek vonatkozásában dr. Udvardi Erzsébet polgármester számára a kiskastélyban létrehozott helytörténeti múzeum átadása számít a legkiemelkedőbb idei eseménynek, ami még nyáron történt, mint ahogy a Kisbéri Napok eredményes lebonyolítása is július legutolsó hétvégéjén. Meggyőződése, hogy az itt élők szívesen gondolnak vissza a már hagyományosnak számító amatőr népművészeti fesztiválra épp úgy, mint az idén első alkalommal megszervezett Őszi Ízek Fesztiváljára. Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy egészen biztos: lesz folytatása jövőre. Mint ahogy a kórházban újraindított vizes kezelések bővítésének is, hiszen szeretnék továbbfejleszteni a rehabilitációs gyógykezeléseket, s ezzel párhuzamosan a mentőállomást a kórház mellé telepíteni. Mindezt azért, mert nem csak szavakkal vallják, hanem tettekkel is bizonyítani kívánják, hogy az önkormányzat számára fontos a városban és annak környékén élők egészsége, közérzetük javulása, ami a gazdasági nehézségek ellenére is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!