Közélet

2010.09.27. 17:25

A rektor szerint főiskolai kategóriába kerülés nem lefokozás

A magyar tannyelvű Selye János Egyetem életében jelentős változásokat hozhat akár már a jövő esztendő. A részletekről az intézmény élére másfél éve kinevezett Tóth János rektort kérdeztük.

Sárai Evelyn

Tisztázzunk először egy fontos kérdést! Mit is jelent, hogy a Selye János Egyetem főiskolai rangot kapott?
– Igen, valóban nagyon fontos, hogy az elején tisztázzuk, hogy a Selye János Egyetem rangja nem változott főiskolaira. Azt a különbséget kell megérteni, hogy Szlovákiában, Magyarországtól eltérően, nem léteznek főiskolai szintű felsőoktatási intézmények. Nálunk a főiskola gyűjtőfogalma alatt felsőoktatási intézményekről beszélünk – szögezte le a rektor.

– A tavaly elvégzett komplex akkreditáció során tudományossági szempontból az összes szlovákiai felsőfokú intézményt három kategóriába sorolták. Vannak az egyetemi főiskolák, a főiskolák és a szakfőiskolák. Harminchárom intézményből mindössze tizenkettő került az első kategóriába.  A Selye János Egyetemet a főiskolai kategóriába sorolták, ami egy nagyon jó eredménynek számít, hiszen mindössze négy éves volt az egyetem, amikor a felmérést végezték, ahol ráadásul hat év átlagával számoltak.
 
Ön a tavaly februári rektorválasztás alkalmával a tudományos munka előtérbe helyezését tekintette az egyik legfontosabb tényezőnek. Mennyire sikerült ezt megvalósítani?
– A tudományos munkát azért tartom nagyon fontosnak, mert azt az intézményt, ahol minőségibb a kutatás, mindig jobban támogatják. Igazából a kérdésre megint a számok tükrében tudok válaszolni. Míg 2008-ban százhuszonhat tudományos publikációnk jelent meg, addig 2009-ben már kétszázötvennyolc.

Az interjú teljes szövegét a 24 Óra keddi lapszámában olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!