Közélet

2010.06.26. 11:53

Semmelweis-nap: az egészségügyi dolgozókat ünnepelték

Komáromban és Oroszlányban is megtartottták pénteken az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepét, a Semmelweis-napot.

Kemma.hu

Komáromban pénteken délután a Polgármesteri Hivatal díszterme adott otthont a Semmelweis-napnak. Az egészségügyben dolgozók ünnepén tiszteletét tette Zatykó János polgármester, az intézmények vezetői és a képviselő-testület tagjai.

A műsor a Délibáb Színház fellépésével kezdődött, a társulat tagjai verses-zenés összeállítással kedveskedtek az ünnepelteknek. Zatykó János ünnepi beszédében elmondta, hogy az elmúlt 4 évben több jelentős változás történt Komáromban az egészségügy területén. 2006-ban kilenc település bevonásával létrejött a kistérségi ügyeleti rendszer, a Selye János Kórház aktív kórház maradt, minden évben több száz millió forintos fejlesztések, beruházások valósultak meg, az országban az elsők között Komáromnak volt prevenciós programja.

Dr. Juhászné Dr. Gordán Ildikó, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke hozzátette, hogy országszerte kórházakat, osztályokat zártak be, a szakma elöregedett, ám Komáromban folyamatosan fejlődni tudott az egészségügy. A bizottság és a testület ugyanis mindig egyhangúan támogatta a fejlesztéseket. A jól kidolgozott, reális célok így a jövőben is elérhetőek lesznek. A város 4 évvel ezelőtt alapította az egészségügyi díjat, melyet idén Dr. Schlezák Juditnak, a Selye János Kórház vezetőjének és Szőnyeg Artúrnak ítéltek oda.

Ugyancsak pénteken köszöntötték az oroszlányi Szakorvosi Rendelőintézet dolgozóit, megemlékezve egyben Semmelweis Ignácról, a híres magyar orvosról, az anyák megmentőjéről. A rendelő dísztermében megtartott ünnepségen dr. Mátics István igazgató főorvos mellett Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Rajnai Gábor polgármester is üdvözölte a megjelenteket.

Mint az igazgató elmondta: Bár anyagilag nem áll túl jól az intézmény - s ez betudható többek között a gazdasági válságnak is -, rendelkeznek némi tartalékkal, ami biztosítja ennek a pár szűkös évnek az átvészelését. Az elmúlt 12 évben mindig jobb volt a bevételek és kiadások aránya, de van remény arra, hogy megállnak, vagy legalábbis stagnálni fognak a negatív folyamatok.

dr. Mátics István és Rajnai Gábor az ünnepi megemlékezésen túl, külön is köszöntötte Mészáros Anikót, Csernák Katalint, Kilin Olgát és Papné Hujber Nikolettát, akik a közelmúltban megnyerték a "Dolgozunk és játszunk" címmel rendezett megyei egészségügyi vetélkedőt, jogot szerezve ezzel, hogy 2011. első negyedévében ők képviselhessék szűkebb pátriánkat az országos szakmai versenyen.

A tatabányai Szent Borbála Kórház dolgozói július 2-án, pénteken, a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján ünnepelik a Semmelweis-napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!