Közélet

2010.04.23. 14:13

Praktiker-láz: áruházfoglalás

Péntek reggel megnyílt a Praktiker huszadik magyarországi áruháza Esztergomban. A Dobogókői úton már kora reggel kígyóztak a sorok a bejárat előtt.

Kemma.hu

Több hónapos munka, berendezkedés, éjjel-nappali előkészület után pénteken reggel megnyílt a Esztergom legújabb áruháza. A német Praktiker huszadik nagy magyarországi üzletét nyitotta meg a Dobogókői úton, a város kereskedő negyedében, a dinamikusan fejlődő iparai park szomszédságában.

Jól megközelíthető helyen, ingyenes parkolással kínálják a barkácsvilág termékeit, a lakásberendezés eszközeit, a kertépítés kellékeit. Mint megfigyelhettük, kora reggel óta nőtt, növekedett a sor az óriási épület előtt; s mivel tavasz ellenére csípős volt az idő, fél órával korábban már megnyitották hatalmas kapuit. Párkányból és helyből ugyanúgy érkeztek vásárlók, mint a fővárosból, a szomszéd, kisebb településekről.

Általános a vélemény, hogy a már igen hiányzó, széles választékot kínáló Praktiker meghatározó szerepet fog játszani nemcsak az esztergom-dorogi, hanem a párkány-érsekújvári régióban azok között, akik építkeznek, kertet művelnek, lakást, házat újítanak fel. Az első napokban, ezen a hétvégén számos különleges attrakcióval, kedvezménnyel, valamint közönségcsalogató látványossággal fogadják a vásárlókat. Úgy tűnik, mindenki, vevők és menedzsment teljes örömére.

A kínálat óriási. Már az első belépés is kellemességgel jár: a különleges, geotermikus, azaz a Föld hőjét kihasználó fűtésnek köszönhetően most éppen langymeleg fogadja a vásárlót; ugyanezzel az energiával nyáron hűteni fognak. Elsőként a Praktiker hazai történetében. Az áruk között pedig képzett, tájékozott dolgozók, vezetői vezérkar fogadja az érkezőket, akik között elsőként egy párkányi urat szólítunk meg: láthatóan percek óta szemez egy Dongó-szerű képződménnyel: segédmotoros kerékpár, mint utóbb kiderül, a Távol-Keletről. Baranovits Gabriel elmondja, hogy nem nagy luxus, de erre vágyik – később tárgyal egy eladóval és szemelláthatóan elégedetten megy a pénztár felé, hogy fizessen. Odébb, a villany- és gáztűzhelyeknél két házaspár; a tatai Nagy Bálintné a szóvivő:

– Barátainkkal jöttünk, már négy órakor itt álltunk; megérte. Úgy látom, hazavisszük ezt a tűzhelyet, hiszen az ára igen vonzó, van benne hőlégkeverő is. Örülünk ennek az áruháznak, nagy szükség volt rá, s nekünk nincs is ez olyannyira messze.

Bóklászva a hatalmas polcok között összefutunk a Praktiker magyarországi ügyvezető igazgatójával, Karl-Heinz Keth úrral, aki mosolyogva irányítja kollégáit: mert bizony itt az öltönyös, kosztümös munkatársak is besegítenek az első napokban: szakszerűen mozgatják a kézi kis targoncákat. Mellettük halad el egy igencsak ifjú házaspár; bevásárlókocsijuk tetején trónol a valószínűleg legfiatalabb vásárló. Petrovics Zoltánék elmondják, hogy sok mindenre kíváncsiak, fiuk, a még karonülő Márk ugyanakkor már nagyon nézegeti a kitámasztós kiskerékpárokat. Biztatom is, hogy édesapját vegye rá a vásárlásra...
Néhány tíz méterrel odébb Magyar József, valódi forgácsoló szakember ismerkedik az árukészlettel.

– Meg vagyok elégedve. Azt gondolom, hogy minden van, megfelelő minőségben, ami egy ilyen barkácsolóembernek kellhet. Én most ezt a kisgépet viszem el – emel le a polcról egy köszörűt.
De nem mennek még a pénztárhoz – ahol egyébként euróval is fizethetnek a vásárlók –, hanem a zuhanykabinoknál kötnek ki. Itt a masszírozósakat nézegeti párjával, ki is faggatják a fiatal eladót, mit tudnak ezek a gyönyörű eszközök. Gróf Tamás dorogi, örömmel jött ide dolgozni, azt mondja, jó hely lesz ez, jó a csapat is.

Közben, mintha még otthon lennénk, hajnalban, ébresztőóra csörömpöl bele a zsibongásba. Mi történt? A pénztáraknál  elhelyezett vekkerek alkalmanként és váratlanul szólalnak meg; így abszolút véletlenszerűen jelölődnek ki a húszezres vásárlási utalványt nyerők. A legelső a nyergesújfalui Szabó Zoltán, aki boylerébe bele is számítja rögtön az égből pottyant ajándékot. Palotai László igazgató és Reviczky Gábor, színművész, a Praktiker reklámarca gratulál neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!