Közélet

2010.04.15. 17:16

Nem okozott károkat a szerdai jégeső

Szűkebb hazánkban a belvíz az elöntött területeken jelentősen hátráltatta a tavaszi munkákat.

Petrik J.

A vízzel borított mintegy 180-200 hektárról azonban pár hét alatt 5 hektárra csökkent a belvizes terület nagysága. Ez elsősorban az április első négy napjában tapasztalható, gyakorlatilag csapadék mentes – 0,8 milliméter eső esett – kedvező időjárásnak volt köszönhetőn.

Így a tavaszi teendőket el tudták végezni a termelők a fent nevezett táblákon is, legfeljebb a talajnedvesség miatt némi  csúszás volt tapasztalható az aktuális munkákban. A tavaszi vetésű növények alá történő magágy-előkészítés azóta jó ütemben halad. A magborsó, a zab és a tavaszi árpa vetése a hajrájához érkezett.

A tartós vízállás miatt kipusztult gazdasági terület megyénkben csupán 2 hektárnyi. A tavaly őszi kedvezőtlen éghajlati viszonyok miatt a tervezett őszi mélyszántásból – csaknem 49 ezer hektárról van szó –  mintegy 8 ezer hektárnyi áthúzódott az idei évre, ezeket a feladatokat is folyamatosan végzik a gazdák, a társaságok. Ennek eredménye, hogy napjainkra már csupán 750–800 hektáron nem fejeződött még be az ilyen jellegű talajművelés.

Szerdán viharos időjárás vonult át megyénken is. A hivatalos jelentések szerint Komárom és Nyergesújfalu térségében volt jégeső – borsónyi nagyságú jég hullott –, de ez az „égi áldás” most felhőszakadástól kísérve érkezett, és bármilyen meglepő, ezért nem tett kárt a mezőgazdaságilag művelt területekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!