Közélet

2010.04.04. 10:04

Húsvétra készülődtek Vértessomlón

A tojás az új élet, a kikelet szimbóluma. A tojásfestés hagyománya évezredekre vezethető vissza, a perzsák már 3000 évvel ezelőtt ajándékoztak egymásnak a tavasz első napján vörösre festett tojásokat.

Kemma.hu

Ennek hagyománya  átterjedt Európára is, az ókori görögök és rómaiak is festett tojással ünnepelték a tavasz érkeztét, majd a keresztények a 13. században kezdték el a festett tojást a húsvéti ünnepekhez kötni. A tojásfestés azóta is az egyik legszebb húsvéti hagyomány, a gyerekek várva-várt eseménye, amit bizonyít a vértessomlói kultúrotthon  programja, amire közel negyvenen látogattak el.

Almásiné Berki Zsuzsanna intézményvezető más jó előre előkészítette a festékeket, ragasztókat, csipkéket, fonalakat, szalvétákat, így a szülők és csemetéik azonnal munkához láthattak, hogy elkészítsék a díszesebbnél díszesebb tojásokat, asztali tálakat, ajándéktárgyakat. A községben hagyomány, hogy a húsvét közeledtével közös kézműves foglalkozáson jönnek össze aprók, s nagyok, így várva a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!