Közélet

2010.04.07. 19:25

Fát ültettek az újszülött gyermekeknek

Szerda délután 28 csemetének 28 facsemetét ültettek el a bábolnai GYÖK parkban. A város az idei év elején csatlakozott az országos Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát programhoz, melyet a Genertic Zrt. indított el.

Sárai Evelyn

Magyarországon már mintegy félszáz település érzi fontosnak ezt a kezdeményezést és legújabban Bábolnán szeretnék elérni, hogy a felnövekvő nemzedék érzelmileg jobban kötődjön a fához, az erdőhöz, a természeti környezethez. A faültetéssel ráadásul erősödik a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusa és szülőhelyük megbecsülése. Nem utolsó sorban a program elősegíti, hogy bővüljön a települések természetes környezetvédelemre irányuló tevékenysége.

Bábolna is nagyon fontosnak tartotta ezeket a célokat, ráadásul a városban eddig is sokat tettek a zöld területek szebbé tételéért. Tavaly 28 gyermek született, így szerda délután 28 új fával gazdagodott a csemeték parkja. Az ünnepségre meghívták az újszülötteket és a családtagok tevőlegesen is részt vehettek a faültetésben.

– Bábolna mindig is fontosnak tartotta a zöld felületek fenntartását és a fiatalok nevelését. A programmal összekapcsoltuk ezeket a célokat. A csemeték jelentik a jövőt. Mindkét értelemben, hiszen szükségünk van a fákra és sorsunk gyermekeink kezében van. Szeretnénk, ha a gyerekek egy fát magukénak tudnának, gondoznák, ápolnák azt. A parkot a jövőben bővíteni szeretnénk, így fákat ültetünk a 2010-ben és a 2011-ben született kicsiknek is – mondta az ünnepségen Bábolna polgármestere, Horváth Klára.

A fák nagy részét már pár nappal korábban elültették, de pár csemetét hagytak a vállalkozó kedvű apukáknak is. Ásót és lapátot ragadott Angyal Jázmin apukája is.  Az augusztusban született kislány szülei elmondták: nagyon örültek a kezdeményezésnek és várták a programot.

– Kellenek a városban a zöld területek. Ráadásul mindent fontosnak tartunk, ami a kislányunkkal kapcsolatos. Jó érzés, hogy lesz egy fa, amit neki ültettünk el. A későbbiekben nagy élmény lesz mindnyájunknak, ha kijövünk a parkba Jázmin fájához  – mondta Angyal Gáborné.
Minden egyes elültetett fának lesz tehát gazdája a jövőben, hiszen a gyermekek neve és egy nemzeti színű szalag is odakerült a fa mellé. Remélhetőleg ezek a csemeték együtt nőnek majd fel a gyerkőcökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!