Közélet

2010.02.02. 18:20

Nézze meg, milyen lesz az új dunai híd!

A komáromi városházán mutatták be a tervezett dunai híd modelljét. A rendezvényen elhangzott, hogy a Duna-stratégia modellje éppen a komáromi térség lesz.

Sárai Eveyn

Kedden délelőtt a Városháza díszterme adott otthont Komárom-Esztergom megye fejlesztési koncepciójának megvitatására. A fórumon részt vett a Területfejlesztési Tudományos Egyesület elnöke, dr. Veres Lajos; dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke és Zatykó János, Komárom polgármestere.

Az érdeklődők három előadást hallhattak a Duna térségét érintő elképzelésekről. Dr. Völner Pál elsősorban a megye adottságait és hiányosságait ismertette. – Alapvető gond, hogy kevés a Duna-híd és a kikötő, hiányzik a turisztikai infrastruktúra, számos műemlék rossz állapotban van. Kedvezőek a közlekedési kapcsolatok, az ipari beruházások, a táj- és természeti adottságok. A jövőben azt kell elérni, hogy a megye legyen az összekötő kapocs Dél-Szlovákia, a Nyugat-Dunántúl és Budapest között – mondta az elnök.

Zatykó János az új Duna-híd megépülésének szükségességét hangsúlyozta. Az 1896-ban épült Erzsébet-hídon ugyanis naponta háromezer személygépkocsi, százötven–kétszáz autóbusz és ötszáz tehergépjármű halad át. A tervek szerint az új híd száz–százötven méterre helyezkedne el a jelenlegi vasúti hídtól, hossza 600 méter lenne.

Dr. Veres Lajos a készülő Duna-stratégiáról tájékoztatta az érdeklődőket. A programban nem csak Magyarország vesz részt, de az összes olyan ország, amelyen a Duna áthalad. Ezeken a területeken vizsgálják a természeti erőforrásokat, a műszaki infrastruktúrát, a humán erőforrásokat, a gazdasági stratégiát.

A kész terv várhatóan 2012 májusára készülhet el. A projekt érdekessége, hogy a kiválasztott Komárom-Esztergom megye, ezen belül is a komáromi térség lett, ahol a stratégiát modellezik. Az itt szerzett tapasztalatokat a teljes projekten alkalmazzák majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!