Közélet

2010.02.25. 15:38

Még nem késő! Éjfélig beadhatja adóbevallását

Komárom-Eszetrgom megyében azok az adózók voltak a leggyorsabbak, akik pénzt ignyelnek vissza az adóhatóságtól. A mulasztókat viszont akár kétszázezer forintra is büntethetik.

Kemma.hu

Csütörtök éjfélig adhatják be az egyéni vállalkozók az adóbevallásukat. Csütörtökig megyénkből 24 900 bevallás érkezett meg az APEH-hoz, amelyekből 22 500 darabot már érkeztettek az informatikai rendszerben.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint tavaly egész évben csaknem száznegyvenezer bevallás érkezett hozzájuk, vagyis csütörtökig a várható mennyiség 17 százalékát kapták meg. A szám azonban csalóka, hiszen aki nem egyéni vállalkozó, annak május 20-g kell elkészítenie a bevallásokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sokan az aláírásról feledkeznek meg az adóbevalláson
[/caption]

Az adóhatóság illetékeseitől megtudtuk, a már feldolgozott adatlapok szerint vannak típushibák. Az internetről kitöltött bevallásoknál sokan elfelejtik beküldeni az összes olyan lapot, amelyiken adat van. Gyakori az is, ha visszajáró adóelőleg van a bevallásban, akkor nem rendelkeznek az összegről, hogy kikérik, számlán tartják vagy átvezetik más adónemre. Az is előfordul, hogy ha visszakérik, elfelejtik megadni, hogy hová. Sokan az aláírásról feledkeznek meg, de gyakori hiba az is, hogy  az adóazonosító mellett adószámmal is rendelkezők nem tüntetik fel az adószámukat, vagy nem a saját, hanem a munkáltatójuk adószámát írják a papírra.

Csütörtökig jellemezően a visszaigénylést tartalmazó bevallásokat küldték be, az összes irat körülbelül nyolcvan százaléka tartozik ide.

Megtudtuk azt is, hogy aki megfeledkezett a bevallásról, azt akár 200 000 forint mulasztási bírsággal is szankcionálhatja a hatóság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!