Közélet

2010.02.08. 18:26

Kupleráj működik a tömbházban?

Tatabányán, Komáromi úton behúzott nyakkal, zúzmarába burkolódzott fa tövében várakoztunk Lengyel Péterre, az ország legnagyobb társasház-kezelője, a Kékes Kft. műszaki vezetőjére. Az ominózus lépcsőházat átölelő „lakásoszlop” földszinti épületein cégfeliratok virítottak. Volt ott ügyvéd, rendelő, gazdasági társaság. Egy kalákában.

Petrik József

Egyre inkább úgy tűnik, rossz irányba mennek el a jogalkotók. Sok helyen a lakásokat nem lakás céljára használják, olykor  zavarva a valóban ottélők nyugalmát, sőt, a biztonságérzetét is.

– A társasházi törvény, amelyet hét éve alkottak olyan alaptörvény, amely a tavalyi módosítást követően is a lakások használatának módját szabályozza – mondja Lengyel Péter, az ország legnagyobb társasház-kezelője, a Kékes Kft. műszaki vezetője. 

– A jogalkotók rossz irányba mentek el. A lakásokat lakások céljára kellene igénybe venni. Ahelyett, hogy mereven elkülönítenék egymástól a törvényalkotók a lakások és a nem lakáscélú helyiségek fogalmát, inkább összevonták, „összemosták”. Ez a konfliktusok eredője. A különböző nem lakáscélú helyiségeknek jelentős forgalmuk. Ezek az ingatlanok pedig az utca frontjáról nem közelíthetők meg.

Miközben az egyik panaszos lakóhoz igyekeztünk Lengyel Péter még megjegyezte, hogy például a Dózsakertben is van egy peres ügyük egy rendelővel. A közösség azért perli az orvost, mert olyan mértékben terheli a betegforgalom a lépcsőházat, amely zavarja a lakókat.

Kopogtattunk. Németh István nyitott ajtót. A konyhában kínáltak hellyel bennünket, ahol a házigazda neje a bablevest rotyogtatta.
– A lépcsőházunkban sok a nyugdíjas – kezdte vendéglátónk. – Olyan emberek fordulnak meg a környéken, hogy legutóbb például a negyediken már az előszobából kellett kitessékelni őket. – Nem vagyunk mi a vállalkozások ellen, de igazi megoldást az jelentene, ha az irodákba, rendelőkbe az utca frontjáról juthatnának be az ügyfelek. A lépcsőházunkban ideggyógyászati rendelést is folytatnak. Nem vagyok szakember, de olykor olyan alakok fordulnak itt meg...

Németh István kiemelte, amennyiben reklamálnak a tulajdonosoknál, bérlőknél, azok sokszor személyes sértésnek veszik. De ők sem akarnak a saját lakásukban „másodrendű” állampolgárok lenni.

– Amennyiben összefogunk találhatunk erre a problémára megoldást – jegyezte meg a panaszos. – Nem szeretnénk kenyértörésig vinni a dolgot. Bennünk megvan a hajlandóság a békés megegyezésre. Jó lenne, ha a vállalkozók nem az erőfölény pozíciójából kezelnék a gondjainkat, mondva, hogy nekünk, kisnyugdíjasoknak úgy sincs pénzünk perköltségre. A nehézségeink körülbelül négy éve kezdődtek. Két év alatt a különböző vállalkozások „elfoglalták” a teljes földszintet. Most pedig már az első emeleten is van „lakásuk”. A nyüzsgést meg kellett szoknunk, hiszen ilyen lett a világunk, de ne kelljen már félnünk is. Reggeltől, estig egymásnak adják itt az idegenek a kilincset. Lakásaink értéke is csökkent, hiszen mindenki tudja, hogy ebben a lépcsőházban vállalkozások is működnek.

A Mártírok útján egy másik híresztelésnek eredtünk a nyomába. Itt a lakók azzal keresték meg a közös képviselőt, hogy egy némely lakás örömtanyaként is funkcionál. Addig álldogáltunk a toronyház tövében, amíg végre egy ottlakóval összefutottunk.

B. A. először rácsodálkozott a közölt információra, majd belekezdett: – Azt nem hiszem, hogy az említett két lépcsőházba, úgymond kupi működne. Igaz, láttam már felmenni oda hölgyeket, akik nem kifejezetten titkárnőnek, vagy belgyógyásznak tűntek. Az alig szoknya, a csizma és a necc harisnya számomra mást sugallt. De azt hiszem ők inkább „kint dolgoznak”, és itt lehet a pihenőjük. Egyébként az a lépcsőház, amely előtt most állunk, az jóval gyanúsabb. Itt naponta hét-nyolc delikvenst is láttam már megfordulni, és ugye, ennyi férfi látogató még a gyanútlanok figyelmét is felkelti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!