Közélet

2010.02.15. 18:42

Hazánk legismertebb Lillájára emlékeznek

Vajda Juliannát, Csokonai Vitéz Mihály legendás szerelmét a legtöbben Lillaként ismerik. Névnapján kedden rá emlékeznek sírjánál a község lakói, hiszen a település dombon álló temploma melletti temetőben alussza örök álmát.

P. P.

A délután négy órakor kezdődő ünnepség keretében Pál Istvánné, Dunaalmás díszpolgára szaval, majd különböző szervezetek tagjai helyezik el a koszorúkat.

Hazánk legismertebb Lillájáról, a 234 évvel ezelőtt, vagyis 1776-ban Komáromban született, s Dunaalmáson 1855. február. 15-én, azaz névnapja előtt 24 órával meghalt hölgyről azt lényegesen kevesebben tudják, hogy Vajda Pál komáromi kereskedő leányaként látta meg a napvilágot.

A Lilla-versek szerzőjével, Csokonaival, a költő dunántúli utazásai során ismerkedett meg. Nem volt közömbös a lírai sorokat rímekbe faragó művész iránt, de megunván a várakozást az örökösen állás után rohangáló Csokonaira, férjhez ment Lévai István komáromi kereskedőhöz.

Amikor első párja meghalt, újra férjhez ment. Akkor Végh Mihály református lelkipásztor vette feleségül. Ennek ellenére első férje mellé temették. Sírjáról az idén is visznek virágot Csokonai debreceni sírjára, onnan pedig Lilla hantjára örökzöldet hoznak.

Címkék#Dunaalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!