Közélet

2010.02.26. 08:59

Afganisztánban visszalőttek a magyarok, ha kellett

Nyolc fegyveres támadást is visszavertek Afganisztánban azok a magyar katonák, akik néhány napja tértek haza. Parancsnokukat, Sári Szabolcs alezredest kérdeztük.

P. P.

– Számítottak ennyi nehéz helyzetre?
– Aki katona, az mindenre felkészül. Nem a konfliktusok száma a fontos számára, hanem az, hogy azokat miként tudja megelőzni vagy elhárítani. Így voltunk ezzel mi is, akik hét hónapon át az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve segítettük az afgán nemzeti hadsereg egyik zászlóaljának műveleti felkészítését.

– Hol és hogyan?
– Polekhumri város közelében a Khylaghay bázison. Itt együtt éltünk az 500-600 fő közötti afgán alakulattal. A reggeli tornától kezdve a lőgyakorlatokon át a szakkiképzésekig. Néha járőröztünk, de ez nem volt jellemző. Mint ahogy a támadások sem, melyek közül az elsőt pár héttel odaérkezésünk után vészeltük át. Szerencsére egyszer sem sérült meg senki. Pedig volt, hogy egy nagyobb hatású lövedék tőlünk alig száz méterre csapódott be.

– Közelharc is kialakult?
– Előfordultak kisebb fegyveres támadások, amikor azonnal viszonoztuk a tüzet, s ilyenkor támadóink elmenekültek. Katonáinknak még karcolást sem szenvedtek el. Egyébként sosem mi, magyarok voltunk a célpontok, hanem az afgán katonák, akiknek a kiképzése volt a fő feladatunk.

– Mennyire ismerték meg az ottani szokásokat?
– Nagyon. Tiszteletben tartottuk a hagyományaikat. Ramadankor nem ettünk és ittunk előttük, majd annak letelte után részt vettünk az ünnepségeiken, ahol nekünk is ízlett a piláf, vagyis a rizzsel kevert bárányhús.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!