Közélet

2009.11.18. 19:55

Tanmese egy valóban gázos levélről

Kétoldalas, sokak számára érthetetlen értesítőt küldött az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. A fogyasztók kilométereket utazgatnak a megoldásért. Feleslegesen.

Petrik József

A közelmúltban számításaink szerint csaknem ötvenezer tájékoztatót küldött ki az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szűkebb hazánkban.

A hivatalos értesítőből egyebek mellett megtudhatjuk, hogy a gázkereskedelemben júliustól törvényi változások történtek. Megszűnt az úgynevezett közüzemi szolgáltatás. Mindenki szabadon dönthet, hogy melyik – az új nomenklatúra szerinti – egyetemes szolgáltatóval vagy mással köt szerződést. Nagyjából így foglalható össze a kétoldalas hivatalos levél. Átolvastam a híradást, majd átolvastattam. Mi is kell és hogyan is...?

Majd fogtam, és elbandukoltam a legközelebbi ügyfélirodára. Ott a kedves hölgy megnyugtatott, hogy ezzel a tájékoztatóval semmi dolgom. Az egyetemes szolgáltató a szerződést külön fogja postázni, és azt kell majd szignóznom. Ha pedig nem írom alá, akkor minden marad a régiben.

Gondoltam, nekem ugyan nem, hiszen nemhogy gázom, de még gázöngyújtóm sincs... Csak „nyomozgattam”. A cég udvarias alkalmazottja, kérdésemre, hogy mi van akkor, ha én nem Tatabányáról jöttem ide? – elnézést kérően mutatott a becsukódó irodai ajtóra...
„Az előbbi ügyfél is Nyergesújfaluról utazott be hozzánk, és nem ő az első, aki vidékről jött...” – volt a válasz. Akkor nem csak én, mint „gáz nem fogyasztó” nem értettem az értesítést.

Megyénkben a legnagyobb vezetéktulajdonos az Égáz-Dégáz Zrt. Ilyen szempontból jóval kisebb cég a Turulgáz és a Gerecsegáz. A gázfogyasztónak nálunk a 2007-es statisztikai adatok szerint több mint 60 ezren számítottak. Másfél év alatt ez a szám csak nőtt.

Nagyjából az Égáz-Dégáz szolgáltatási területén 50 ezer kis- és nagyfogyasztó található. Ez ötvenezer érthetetlen értesítőt jelent – levélben. Azok, aki eddig ok nélkül keresték fel az ügyfélszolgálati irodákat,  legfeljebb órabérrel és utazási költségekkel számolhatnak.

Kétlem, hogy az új szerződést tartalmazó értesítő válaszborítékában ők benyújthatják a saját számlájukat a vezetéktulajdonosnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!