Közélet

2009.11.16. 21:55

Táblakáosz Tatabánya utcáin

A megyeszékhely egyik utcájában úgy érezheti az ember, mintha Angliában járna. Sok közlekedési tábla üzenete mond ellent egymásnak.

Sz. A.

A hivatalos október 1- november 1. között meghirdetett akcióban Szabóné Laukó Gabriella rendőr őrnagy közlekedési főelaődó szerint szemfülesek voltak a táblavadászok, ezt bizonyítja az is, hogy a 32 bejelentésből huszonkettőt megalapozottnak találtak a rendőrök.

A Vértes Centernél található táblával az a baj, hogy a KRESZ szerint a „gyalogosnak behajtani tilos” fogalom és jelzés nem létezik. A piros szélű, középen fehér, kör alakú tábla mindkét irányból tiltja a behajtást, míg ha egy jármű piktogramját helyezik el rajta, akkor az adott járművel nem lehet behajtani. 

– A kerékpárral nincs gond, ahogy a motorral, a busszal sem, de gyalogos változat hivatalosan nincs – nyomatékosított az őrnagy, aki azt is elmondta, hogy a tatabányai Volán telepnél egy egyenes útszakaszon figyelmeztet veszélyes útkanyarulatokra a tábla, de arra is rosszul, mert hibásan festették fel rá a jelet.

A bejelentések közül huszonhét foglalkozott táblákkal. A vadászok hét esetben kérték a tábla levételét, háromban a cseréjét, szintén háromban azt nehezményezték, hogy nem látszik a jelzés.

– Ezeken kívül tizennégy bejelentés érkezett helytelenül kihelyezett tábla miatt. Az illetékes hatóságokkal történt egyeztetés alapján elmondhatom, hogy nyolc táblát fognak levenni, két újat helyeznek ki, hat esetben felülvizsgálják a táblák kihelyezésének jogosságát, alapját, három tábla körül pedig megritkítják a növényzetet, hogy jobban lehessen látni a jelzést – részletezte Szabóné Laukó Gabriella.

A táblavadász akció egyik kézzel fogható bizonyítéka, hogy leveszik a várakozni tilos táblát az APEH tatabányai központja elől, mert az adóhatóság parkolójából kikanyarodók nem látják azt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ott mostantól lehet várakozni.

– Ott van egy kereszteződéstől, úgyhogy azt javaslom a sofőröknek, hogy ne feledjék: kereszteződéstől öt méteren belül tilos megállni. Dunaalmáson kicseréltek egy behajtani tilos táblát, mert nem volt szabályos. A Vértes Centernél és a Volán telepnél sem értelmezhetőek a táblák. Dorogon a Kálvária úton a megállni tilos tábla fölül veszik le a gyalogátkelőhelyet jelző táblát, mert ott nincs zebra. Körülbelül száz méterrel odébb van, de ott is van tábla á magyarázta az őrnagy.

Ha valaki olyan táblát lát, amely szerinte rossz helyen, rosszul van elhelyezve, továbbra is a [email protected] e-mail címen jelezheti azt.

Szurdoki Gábor autós oktató az összefüggések, szimbólumok megértésére, megfejtésére tanítja meg diákjait. Mint mondja, sok helyen fölöslegesen vannak kint a táblák.

– Jó ötlet volt az akció. Tatabányán, a magbolt utcájában a Puskin művelődési ház mögött például fordítva jelölik a szembejövő forgalmat. Mintha Angliába lennénk, ahol a bal oldalon vezetnek. Az viszont jó hír, hogy a kertvárosi körforgalom és a mentőállomás között levették a harmincas táblát. A Győri úton viszont teljesen össze-vissza a kanyarodó sávok jelzése a híd előtt. Balra jelez egy kanyarodó sávot, miközben jobbra két sávból lehet kanyarodni Dózsakert felé, ellenben balra lehetetlen – osztotta meg velünk véleményét Szurdoki Gábor, akitől azt is megtudtuk, hogy az autós oktatók a közlekedési hatóságnál jelenthették be a szerintük fölösleges, hibás táblákat, s bizony ezt meg is tették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!