Közélet

2009.11.19. 09:54

Postakérdés és Tatabánya kártya a közgyűlésen

Két újvárosi képviselő is a Posta Partner Program sikertelenségét emlegette a csütörtöki testületi ülés elején.

M. A.

13:14 Pontonként szavaznak a képviselők a költségvetési koncepcióról. Az intézményi kiadások csökkentésének megvizsgálását nem fogadta el a testület, a polgármesteri hivatal költségcsökkentésének előkészítésére viszont rábólintottak. Elfogadták azt a javaslatot, hogy a kötelező feladatok költségeinek csökkentésére átvizsgáltatják a fejlesztési elképzeléseket is.

11:40 Negyedórás szünet után a jövő évi költségvetési koncepciót kezdték megvitatni a képviselők. Kiderült, jelentős hiánnyal indul a város - részben az állami támogatás csökkentése, részben a közüzemi költségek növekedés és a helyi adóbevételek csökkenése miatt.

A témához szinte az összes képviselő hozzászólt. Többen a körzetük egy-egy fejlesztési elképzelését szerette volna látni a koncepcióban, míg mások arra hívták fel a figyelmet, hogy forráshiányos időszakban, iskolaösszevonások után reálisan kellene gondolkodni a költségvetésről.

11:25 Ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők a skanzen fejlesztéséről szóló előterjesztést. Megbízzák a Tatabánya és Környéke Turisztikai Egyesületet, hogy adjanak be pályázatot a fejlesztésre. Az előkészítési munkára hatmillió forintot biztosítanak a költségvetésből.

10:40 A bányászati skanzen fejlesztésére pályázhat az önkormányzat. Lévai Ferenc alpolgármester, előterjesztő elmondta, a testületet sürgeti az idő, hiszen január 18-ig be kell adni a pályzatot. Amennyiben elnyernék a 300 millió forintos támogatást, akkor a közművesítési, téliesítési munkák mellett megoldható lenne a vagyonvédelem, egy látványraktár és egy korszerű látogatótér kialakítása is. A projekttel a kórházkápona is áttelepíthető lenne, vagy elkészíthetnék a hű másolatát.

10:35 Körülbelül egy órás vita után a képviselők 22 igen és 2 tartózkodás mellett megbízták a GFSZ-t, hogy készíttessen el egy tanulmánytervet a Tatabánya kártya bevezetéséről. Ehhez a 2010-es költségvetésből bruttó négymillió forintot biztosít a város.

09:40 A képviselők tárgyaltak a Tatabánya kártya bevezetéséről is. Schmidt Csaba alpolgármester, előterjesztő elmondta, a GFSZ tájékozódott a kártyarendszerek lehetőségeiről. Kiemelte, a kártya a helyi lakosoknak nyújt majd kedvezményeket. Példaként elmondta, akár buszbérletet is lehetne majd vásárolni vele.

Szalontai Csaba szerint túl korán vetődik fel a kérdés, szerinte előbb a 2010-es költsgvetést kellene ismerni, hogy idejekorán ne vállaljon kötelezettséget a város. Az alpolgármestertől megkérdezte, számolt-e a későbbi költségekkel. Molnár Gábor (MSZP) azt szerette volna tudni, hogy vizsgálták-e annak a lehetőségét, hogy turisták is igénybe tudják venni a kártyát.

Schmidt Csaba válaszában elmondta, éppen a tervezett tanulmány adhatna választ a feltett kérdésekre, a GFSZ azonban megfelelő tapasztalat és kapacitás hiányában azt kérte, hogy külső segítséggel készüljön el a tanulmány. Az alpolgármester hozzátette, hogy a tanulmány elkészítésére 3 millió forintot biztosítana a város, ha a képviselők megszavazzák.

Petrássy Miklós a kételyeinek adott hangot: a kártya bevezetését támogatja, azonban bizonytalan elképzelésekre szerinte nem szabadna 3-4 millió forintos tanulmánytervet rendelni.

Lukács Zoltán szerint nem ringathatja magát illúziókba a város, hiszen rövidesen arról beszélnek majd, hogy a helyi volántársaság tízmilliós hiányát hogyan pótolják. Mindamellett a kártya tanulmánytervét szerinte is el kell készíteni.

9:15 Petrássy Mikós és Bereznai Csaba a Posta Partner Program sikertelenségéről beszélt, hiszen a Posta nem tette lehetővé, hogy önkormányzati segítséggel újra kinyisson a Reguly Antal téri kis posta.

Bognár Zoltán a Köztársaság úti kerékpárút építésével kapcsolatban kérdezte meg, hogy az orvosi rendelő előtti vízelvezető árkot kitisztítják-e. Az önkormányzat szakhivatalának képviselője elmondta: a tisztítás is része a munkálatoknak.  A képviselő azt kérte, hogy ha lehetséges, táblával figyelmeztessék a kerékpárosokat a betegek ki-be járására a rendelő környékén, nehogy baleset történjen.

9:10 A napirendi pontok elfogadása után a két ülés közötti tájékoztatót vitatták meg a képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!