Közélet

2009.11.12. 18:38

H1N1: november 23-án lesz először tanítás Lábatlanon

Fertőtlenítik az iskolát, beoltják az óvodásokat, megtartják a tervezett rendezvényeket Lábatlanon a H1N1 vírus támadásának Duna-parti nyitánya után.

Fenyvesi Károly

A Arany János Általános Iskola főbejáratánál gyorsan kiolvassuk az üveges ajtóra belülről kiragasztott üzeneteket. Természetesen a – gyerekkor áhítatából skarlátveszélyre emlékeztető – piros cetlivel kezdjük. Nyergesújfalui kick-box edzésekre csábít. Mellette azért ott virít látogatásunk indítéka. Elő a notesz, máris írjuk: ÁNTSZ elrendelése alapján 2009. 11. 12-től nincs tanítás. Következő tanítási nap: 2009. november 23. (hétfő). A dátumok alatt a figyelmeztetés: Az ajtót ne rángasd, hanem csengess!

Nem sok sikerben bízva, de megnyomjuk a beszélős gombot. Bemutatkozás után, rekedt hangon halljuk a javaslatot: – Nyomom, aztán nyisd kifelé!
Nagyon jókor érkeztünk. Balogh Erzsébet igazgatónő – nem az övé volt a rekedt hang – pár percre ugrott be az iskolába.
– Egy csomó papírt haza kell vinni, az adminisztrációs munka nem vár – jegyezte meg, aztán gyorsan összefoglalta az előző napok országos hírűvé dagadt lábatlani eseményeinek előzményeit.
– Az ÁNTSZ területileg illetékes munkatársai kedden mintát vettek néhány tanulótól. Kimutatták a H1N1 vírust. Erről szerdán kaptunk értesítést. Egyeztettünk a jegyzőasszonnyal, aki elrendelte a tanítási szünetet. Legközelebb november 23-án várjuk a gyerekeket. A szerda délutáni foglalkozásokat még megtartottuk, de a késő délutáni tornatermi edzésekre már nem volt lehetőség – sorolta a tényeket Balogh Erzsébet, majd a már eddig elvégzett munkákról szólt.

A mindennapos fertőtlenítő takarításra rádolgozva szerdán délután a takarítónők újra fertőtlenítették a mosdókat és az irodákat, csütörtökön az osztályokban folytatták a munkát. Megtudtuk azt is, hogy negyven pedagógusból és a tizenkét technikai dolgozóból ketten kínlódnak influenzaszerű betegséggel.

A szülők a múlt héten megkapták azt a kitöltésre váró nyomtatványt, amely azt tudakolta, be kívánják-e oltatni csemetéjüket. A 434 diákból 166 jött vissza igenlő válasszal.

Bekopogtatunk a Zengő Óvodába is, ahol azt a hírt kapjuk, hogy a kicsik egy részét éppen most oltja az Egészség Házban dr. Kniebeszer Anna gyermekorvos. A csapat utolsó tagjaival valóban találkozunk az emeleten. A védőnő arcán maszkkal hívja a következőt. A benti történések rögzítését szívesen rábízom fotósunkra.

Egy gyors, kitalálható kérdés, az iskolával szemközti Divat Sarokban.
– Bízom a vitaminokban, a gyümölcsökben, nem oltatom be magam. Ha mégis elkapom a vírust, ágyban kiheverem – mondja Kiss Csilla, a bolt tulajdonosa.
– Tervezett hét végi rendezvényeinkből mindet megtartunk. Délelőtt Boda Csaba alpolgármesterrel köszöntöttük a helyi gondozási központban az ott dolgozókat. Elmondásuk szerint egy idős hölgy gyengélkedik egy kicsit, a többiek köszönik szépen jól vannak – halljuk Schantzl Edit jegyzőtől a városházán.

A város egyetlen gyógyszertárában Bencze Anikó gyógyszerésztől azt tudjuk meg, hogy szerdán és csütörtökön is negyven-negyven vakcináért autóztak be Dorogra az ÁNTSZ-hez. A keddi mennyiség dupláját hozták el.

Címkék#Lábatlan
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!