Közélet

2009.11.15. 11:30

Embertől embernek emberséget

Száznyolcan ténykednek nap, mint nap mások megsegítése érdekében az Oroszlányi Szociális Szolgálat munkatársaként, s közülük csupán négyen tartoznak az erősebb nem képviselői közé.

kemma.hu

Nem nyelvbotlás volt tehát, hogy Rajnai Gábor polgármester a péntek esti, a Szociális Munka Napja alkalmából tartott ünnepségen így köszöntötte a résztvevőket: „Tisztelt Hölgyeim, Hölgyeim, és még többször Hölgyeim!”

„A szociális munkások a település lelkiismerete, hiszen ők azok, akik az akár önhibájukból, akár azon kívül nehéz helyzetbe került emberek sorsát igyekeznek megkönnyíteni.” – folytatta, azt a kérdést is feltéve, hogy vajon kellő módon elismert-e ez a szféra?

A település első embere úgy vélekedett, hogy ezen a területen még bőven akad tennivaló, bár a helyi döntéshozóknak nincs okuk szégyenkezésre, hiszen Répási Jánosné személyében egy olyan korrekt és „kemény” vezető irányítja a szolgálatot, aki számos kezdeményezéséhez kiharcolja a támogatást. Rajnai Gábor végül az intézményvezető számára átnyújtott virágcsokorral köszönte meg valamennyi segítő áldozatos tevékenységét, azt kérve, hogy a jövőben is hasonló odaadással végezzék munkájukat.

„Ritkán van alkalmam köszönetet mondani, az évnek talán ez az egyetlen ünnepe, amikor valamennyien jelen lehetünk, de az anyagi lehetőségeink is szűkösek.” – fogalmazott Répási Jánosné, mielőtt név szerint szólította mindazokat, akik munkájukkal kivívták a közösség megbecsülését. Intézményvezetői dicséretben részesült Horváth Ferencné, Rakó Józsefné, Szaló Katalin, valamint Szmilek Zsuzsanna.

További négyen azért vehettek át elismerő oklevelet, mert már tíz esztendeje ténykednek segítőként, míg a bölcsődei szolgálat hat munkatársa a korai fejlesztésben két évtizeden át nyújtott felkészítésért részesült jutalomban.

Az ünnepség legmeghatóbb pillanatai akkor érkeztek, amikor köszönetnyilvánításukat azok fogalmazták meg versben, dalban, akik naponta tapasztalják a segítők odaadó gondoskodását: három gyermek a családok átmeneti otthonából, s két hajléktalan, Király József és Marczinka Gábor. A két férfi egy-egy emléklapot is átnyújtott a jelenlévőknek, rajta egyszerű, mégis szívszorító mondatokkal:

„Embertől embernek emberséget. E jeles nap alkalmából köszönjük meg fáradozásukat, és azt, hogy az elesett, beteg és időskorú emberek rendelkezésére állnak nap, mint nap. Egy pillanatra megállva, ezzel tiszteletünket kifejezésre juttatva kívánunk további erőt, hitet, kitartást munkájukhoz és magánéletükhöz egyaránt. Tisztelettel: a támogatásra szorulók.”

Oroszlányban 1300 kg élelmiszert gyűjtött össze az Önkormányzati Szociális Szolgálat és az „Életút” Oroszlányi Segítők Egyesülete a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján. Az élelmiszerekből, s az Élelmiszerbankkal közösen gyűjtött adományokból 57 csomagot állítottak össze rászoruló idős emberek, illetve családok számára. A megmaradó tartós élelmiszerekkel a szolgálat krízis kamráját töltötték fel, amelyből folyamatosan támogatják a rászorulókat.

A segítők egyesülete egy, a civil szervezetek számára közzétett sikeres pályázatának köszönhetően halmozottan sérült gyermekek és családok részére vásárolhatott uszodabérletet, amely kb. 20 embert érint, 120 alkalommal biztosítva fürdőzési lehetőséget.

Mindez csupán egy gyors statisztika az ünnep apropóján. A számok viszont jelzik: egyre nagyobb az igény a szociális segítőkre, a szeretetorvoslás elhivatott és fáradhatatlan munkásaira, akiknek nem tudunk elégszer köszönetet mondani… 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!