Közélet

2009.11.18. 15:18

Drámai! A dohányosok felének krónikus hörgőgyulladása van!

November 18-a a COPD nevű betegség világnapja. A krónikus, gyulladásos hörgőszűkület elsősorban a dohányosokat érinti.

M. A.

A COPD Világnap kapcsán a Kemma.hu megkérdezte a betegségről dr. Varga Attilát, a Szent Borbála Kórház tüdőgondozójának főorvosát.

- A COPD orvosi nyelven egy krónikus, obstruktív hörgőgyulladás, vagyis egy olyan gyulladásos hörgőszűkület, amely az egész életen át elhúzódik. A tünetek közül a köhögést és a nehéz légzést kell kiemelnünk - kezdte dr. Varga Attila.

A főorvos elmondta, holott hazánkban legalább 500 000 érintett ember él, a megbetegedést kevesen ismerik. Ennek az oka, hogy a COPD lassan alakul ki, és a beteg a tüneteket megszokja, a korára vagy a dohányzásra fogja.

- Emiatt fordulhat elő, hogy gyakran már a hörgők fele beszűkült, mire tüdőgondozóba kerül a páciens. Amikor kikérdezzük őket, állítják: semmilyen tünetük nincs, nem érzik magukat betegnek. Csak hosszas faggatózás után derül ki, hogy köhögnek és nehezen veszik a levegőt - magyarázta a főorvos.

A betegség elsősorban a dohányosokat érinti, az összes COPD-s 90 százaléka szív cigarettát. A főorvos azt is elmondta, emellett minden második dohányos krónikus hörgőgyulladásban szenved, legfeljebb nem szűkül be a hörgőjük.

- Sokan nem is tudnak a betegségükről, így csak a jéghegy csúcsát látjuk. Éppen ezért minden 40 év feletti dohányos embernek évente el kellene mennie légzésfunkció vizsgálatra. Ha kiderül, hogy COPD-ben szenvednek, azonnal el kellene hagyni a cigarettát. Második lépésként meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést. Ezzel megállítható, és minimálisan visszafordítható a betegség - mondta dr. Varga Attila.

A Kemma.hu kérdésére az is kiderült, a megyei tüdőgondozóban működik egy leszoktatássegítő program. Aki erre jelentkezik, azt soron kívül fogadják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!