Közélet

2009.11.26. 10:40

Áll a bál Gesztesen: tuskóbotrányból közéleti Mónika-show?

Jött a Mónika-showra? – kérdezte a tudósítót a várgesztesi söröző egyik vendége az ilyenkor szokásos „tájékozódási kávé” elfogyasztása közben, s már ebből a megjegyzésből is kiérezhető volt, hogy a falu lakóinak nagyon kezd elege lenni a szinte napra pontosan egy éve tartó terméketlen, és nem egyszer alpári stílusú testületi munkából.

kemma.hu

 A szokásosnál többen voltak kíváncsiak az öt órakor kezdődő ülésre, amelyen még a napirendek előtt a település egyik polgára, dr. Tar József kért szót, aki a közelmúltban szándékosan országos szintre emelt LEADER pályázatról, s az abban egyébként nem szereplő 10 fatuskóról beszélve elmarasztalta az ügyet kipattantó helyi lakos akcióját.

Mint mondta, „Botlik-Vári Gergely már korábban is támadást intézett Várgesztes nyugalma ellen, amikor felesége postaládáinkba dobott levélben útszéli, az emberi méltóságot sértő stílusban gázolt a polgármester asszony becsületébe.” (Az ügy a közelmúltban a bíróságon bocsánatkéréssel fejeződött be).

Eddig és ne tovább! – áll dr. Tar petíciójában, ami így folytatódik: Elvárjuk, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Várgesztes polgármesterétől és lakóitól egyaránt. Elvárjuk továbbá, hogy hagyjon fel Várgesztes rossz hírét keltő tevékenységével, mert szeretnénk végre a béke és nyugalom szigetén élni.

A gesztesi lakosok nevében készített állásfoglalást ezt követően a képviselő-testület tagjai is megkapták, hogy aláírásukkal tiltakozzanak a falu lejáratása ellen, azonban azt a három tavaly megválasztott képviselő nem látta el kézjegyével. Hogy miért? Mert vizsgálóbizottságot kell felállítani az ügyben – javasolták többen is, s ezzel máris ott vagyunk az egy éve tartó huzavona közepében.

A tavaly novemberi választáson került be a grémiumba a Gallai Edina, Hartdégen Sándor, Beck Ferenc alkotta trió, akik választási programjukban egyhangúan kijelentették, mostantól félretesznek minden személyes sérelmet, ellentétet, s valamennyien a falu érdekében fejtik ki tevékenységüket. Hogy ez mégsem így lesz, azt már az az ülés mutatta, ahol a hattagú döntéshozói kör a 3-3-as felállásnak köszönhetően tizenegy előterjesztésből csak hármat fogadott el.

De jellemző az is, hogy az éppen a „hármak” kérésére összehívott ülésen pont ők nem jelentek meg egyéb elfoglaltságra hivatkozva. Áldatlan állapotok uralkodnak tehát egy éve a faluban, ami kezdi a közéletet is megmérgezni. Csoportok és ellencsoportok alakultak a polgármester, illetve a „hármak” mellett és ellen, szinte ellehetetlenült a hivatali munka. Erre is utalt az a fiatalasszony, Schlapak Rita, aki több felszólalásában figyelmeztette esküjükben tett ígéretükre a grémium tagjait. A hölgy tiszta logikával, mint a településéért aggódó közéleti ember egyszerűen porba alázta a magyarázkodókat és mellébeszélőket.

S ha valaki azt gondolja, a közel kétórás vita vezetett bármi eredményre, nagyot téved. Szerdán nem kért bocsánatot az álbalhé kirobbantója Botlik-Vári Gergely, nem állt ki a település becsületéért a trió, sőt, még egy kis közjátékra is sor került, amikor dr. Jónás Béla jegyző este hét körül kijelentette, ha nem kezdik el a rendes ülést, akkor ő hazamegy, mert beteg.

Erre Menoni Gabriella polgármester jegyzőkönyvvezető hiányában le akarta zárni a napot, végül mindenki maradt, s valóban nekiálltak a több mint egytucat téma megtárgyalásának, majdnem éjfélig, ugyanabban a stílusban, ugyanabban a nexusban, ahogyan az már „megszokott” Várgesztesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!