Közélet

2009.11.25. 13:33

A roma diákokat mentorok segítik a Gárdonyi-iskolában

Az ácsi Gárdonyi-iskolában folyamatosan dolgoznak a szegregált oktatás megszűntetéséért. Rövidesen a hetedik, nyolcadikos diákok is együtt tanulhatnak a testi és szellemi fogyatékos gyerekekkel.

Sárai Evelyn

Az ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskolában öt éve indult el a szakképzés. A tapasztalatok szerint ez a hátrányos helyzetű diákokat támogatja legjobban. Az iskola igazgatója, Lakatos Béla szerint a környékbeli vállalatokkal is sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk.

- A környékbeli cégek, vállalatok anyagilag is hozzájárulnak az iskolánk működéséhez, rendezvényeink megszervezéséhez. A szakképzéssel a nehéz helyzetben lévő gyermekeknek biztosítunk egy második esélyt. Diákjaink 80-90 százaléka szerez szakképesítést és helyezkedik el a nyomdaiparban vagy a mezőgazdaságban - tudtuk meg Lakatos Bélától.

Az iskola a Roma Oktatási Alaptól 35 ezer eurót nyert két évre. A pénzösszeg jóvoltából nyomon tudják követni a roma fiatalok szabadidős tevékenységét. Minden gyermekhez tartozik egy mentor, így elkerülhető, hogy rossz útra tévedjenek. Az iskola igazgatója igen fontosnak tartja a szegregáció megszüntetését. Folyamatosan vonták be a testi és a szellemi fogyatékos gyerekeket a hagyományos oktatásba. A hatodik évfolyamon már integráltan tanulhatnak a diákok, a 7-8. évfolyamon is rövidesen bevezeti az együttoktatást.

A közép-dunántúli Operatív Programnak hála folyamatban van az iskola épületének felújítása is.

- Az egykori szocreál iskola kívül-belül impozánssá válhat. Már sor került a homlokzat, a könyvtár és a vizes-blokkok felújítására. Ha minden jól megy, akkor márciusban elkezdődhet a fűtés korszerűsítése, a nyílászárók teljes cseréje és az akadálymentesítés is - informálta lapunkat az iskola igazgatója.

A TÁMOP pályázatán 44 millió forintot nyertek, ebből valósul meg a tanárok képzése. A program május óta folyamatosan zajlik. A TIOP pályázat szintén a kompetencia alapú oktatás bevezetését célozza meg. Sajnos a megvalósulás még várat magára, de hamarosan 15 teremben szerelnek fel digitális táblával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!