Közélet

2009.10.29. 17:27

Pályázati fatuskó háromszázezerért: megéri az árát?

Az egyik képviselő kivágott fáknak hitte kerékpáros pihenő tuskóit. A területre tájházat építene a kisebbségi önkormányzat.

Szűr Annamária

A községháza melletti árokpart, pontosabban annak túloldala, ahol most tévéstábok örökítenek meg tíz tuskót, korábban igen rendezetlen képet mutatott: bokrok, „dzsumbuj”, szivattyúház állt a területen, aztán megújult a szolgáltatóház, a környéket is rendbe tették, s végül 2006-ban pályázott az önkormányzat egy pihenőhely kialakítására is, ami végül kerékpáros pihenő lett, mert bizonyos elemeket ki kellett venni a pályázatból.


Végül 2,6 millió forintos uniós támogatással, összesen 3,2 millióból valósult meg a beruházás. Kívülállóként a leglátványosabb elem a tíz tuskó, pedig itt azért annál több minden történt, mint hogy szaknyelven szólva „telepítettek” volna néhány ülőalkalmatosságot. A területet rendbe hozták, az árokparton már nincsenek túlburjánzó bokrok, eltűnt a pusztuló épület. Menoni Gabriella ezt erősítette meg az index.hu internetes oldalnak is: az árban benne volt a gazos terület tereprendezése, a földmunka, a füvesítés és a növényültetés.


Akkor mi a baj? – kérdezzük a pihenő mellett gyülekező csoportot. Riporterek, operatőrök, két helyi lakos, Botlik-Váry Gergely és Gabriella fogják szinte körbe Beck Ferencnét, amikor stílszerűen, biciklijével gördül melléjük. Ő többet tud, mondják Botlik-Váryék. Beck Ferencné arról beszél, hogy a bokroknál mindenképpen jobbak a tuskók, de furcsállja, hogy azokat kerékpáros pihenőnek nevezik, majd tanácsolja, kérjük ki az iratokat a községházáról.


– Mi ki akartuk kérni reggel a pályázati dokumentációt, a megépült objektum terveit és a részletes elszámolást is a polgármesteri hivatalból a kerékpáros pihenő építése kapcsán, de azt mondták, hogy a jegyző szabadságon van, ezért nem tudnak segíteni – mondják, majd hozzáteszik, az egész a szerdai testületi üléssel kezdődött. Szerintük a képviselők arról is beszéltek, hogy a német kisebbségi önkormányzatnak adják a területet. Gallai Edina, a testület egyik tagja pontosít.


– A kisebbségi önkormányzat tájházat szeretne építeni a területen, az árokparton túl. Ezt már legalább három-négy éve tervezik. Június 18-án fogadtuk el a határozatot, miszerint használatba vehetik a területet. A határidő lejártáig a polgármester asszony, mint a határozati döntés érvényre juttatásának felelőse nem tett semmit, ezért szerdán rákérdeztünk. A polgármester asszony pedig megígérte, hogy a következő ülésre előkészíti a szükséges iratokat. Amíg ez nem történik meg, pályázni sem lehet – magyarázza Gallai Edina, majd hozzáteszi: a lényeg, hogy a hivatalnak hivatalosan a kisebbségi önkormányzat rendelkezésére kell bocsátania a területet, aztán már intézheti az ügyeket mindkét fél.

– Arról nem tudtam, hogy három millióból épült a kerékpáros pihenő, sőt, azt sem, hogy az egy pihenő. Azt hittem, a kivágott fák törzsei vannak ott. Még az előző testület idején nyerték a pénzt illetve építették a pihenőt – teszi hozzá Gallai Edina.


Menoni Gabriella az index.hu-nak arról is beszélt, hogy a projektet ellenőrizte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém megyei kirendeltsége 2008-ban, és mindent rendben talált, a támogatást kifizették, a monitoring jelentéseket pedig évente küldi az önkormányzat.

40 centis kilátó, negyvenmillióból

Bodrogkeresztúron negyvenmillióból épült negyven centis kilátó. Az árban benne volt a bronz iránytű is, ami a tetejére, vagyis inkább a közepére került. A Gál László alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett. Az önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől nyert rá 39 millió forintot.

– Rengeteg földet és szemetet kellett elhordani és a körülötte lévő erdőrészt is ki kellett tisztítani – tette hozzá az alpolgármester, amikor országos hír lett kilátójukból, amelyhez járdát, padokat és egy szalonnasütőt is épített a község.

– Rengeteg földet és szemetet kellett elhordani és a körülötte lévő erdőrészt is ki kellett tisztítani – tette hozzá az alpolgármester, amikor országos hír lett kilátójukból, amelyhez járdát, padokat és egy szalonnasütőt is épített a község. Egy bicikli, pár tuskó - hárommillió forintért -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!