Közélet

2009.08.02. 14:59

Olcsóbb lenne az élet Komárom-Esztergom megyében

A Tatabányához közeli Nagyegyházán és Óbarokon élők fontolgatják a megyeváltást, Fejér helyett inkább Komárom-Esztergom megyéhez szeretnének közigazgatásilag tartozni.

Vajna Erzsébet

Ez derült ki azon a közmeghallgatáson, amelyet a napokban tartott az önkormányzat a két településen. Nagyegyházán és Óbarokon is a jelenlévÕk többsége támogatta az ötletet, amelyet a lakók kezdeményeztek.

- Figyelembe kell vennünk a polgárok kezdeményezését, s így kötelességünk volt a megyeváltással kapcsolatos óhajt is megvitatni a közmeghallgatásokon – mondta a Kemma.hu érdeklődésére Borbíró Mihály polgármester. 

A képviselő-testület tagjai hamarosan  egyenként megkeresnek minden családot, hogy megismerjék véleményüket és válaszolhassunk a megyeváltással kapcsolatos kérdésekre.

- Mi nem akarjuk őket bármire is meggyőzni, nem agitálunk az esetleges megyeváltás mellett, vagy ellen. Amennyiben a személyes beszélgetések során azt tapasztaljuk, hogy a lakók meghatározó többsége Komárom-Esztergom megyéhez szeretne tartozni, akkor támogatjuk a kezdeményezést és az ősszel helyi népszavazást írunk ki a két falu hovatartozásáról. Ezt alaposan végig kell gondolni, hiszen nem kis kiadással jár egy  népszavazás - hangsúlyozta a polgármester, aki arra is, utalt hogy információja szerint a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat nem  zárkózna el a megyehatáron lévő  két szomszédos település „befogadásától”.

De majd csak akkor keresik fel ajánlatukkal a Komárom-Esztergom megyeieket, ha a családi  megbeszéléseken is a nagy többség óhajtja a változást. (A közmeghallgatáson Nagyegyházán a lakosság 20, Óbarokon 10 százaléka vett  részt). A két településen 260 családban 800-an élnek,

Nagyegyháza és Óbarok 55, illetve 50 kilométerre fekszik Székesfehérvártól, Fejér megyeszékhelyétől. Tatabányát viszont mindössze 19, illetve 15 kilométer választja el a két településtÕl. A vasút elkerüli a két falut, Székesfehérvár elérése közúton sem egyszerű, mivel az Alba Volán nem indít helyközi járatokat errefelé.

A Vértes Volán járatain viszont nem gond Tatabányára utazni. A különböző tatabányai hivatalokhoz, egészségügyi intézményekhez tehát gyorsabban, időt és pénzt megtakarítva juthatnának el megyeváltó  települések lakói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!