Közélet

2009.08.26. 09:15

Februári próbaüzem a hegy alatt

Államtitkár és vagyonkezelő, püspök és politikus, tervező, építész, borász: sokoldalú és felkészült csapat tárgyalt a legújabb várhegyi projekt állásáról.

Rafael Balázs

Kedden a Prímás Pince Projekttel, az építési munkákkal ismerkedett Jauernik István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára. A szakember társaságában volt Winkfein Csaba, megyénk országgyűlési képviselője és Matisz János ügyvezető igazgató, A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Ügyvezető Igazgatója.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye részéről Székely János püspök fogadat őt Fenyő Róbert, az Incoronata, a Prímás Pince Projekt projektgazdájának az igazgatója és Molnár József, projektvezető társaságában. Megbeszélésükön részt vettek a hatalmas munkálatok tervezői és építészei is.

Kölcsönösen tájékoztatták egymást a beruházása helyzetéről, illetve a hasonló jellegű projektekről. Mint az államtitkártól megtudtuk, az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében, uniós támogatással létrejövő beruházások finanszírozási gyakorlatában egyre több könnyítést alkalmaznak – a házigazdák ugyanakkor már nagy rutinra tettek szert mindebben, hiszen a budai, Mátyás templom Projektet működtetésében már eddig is sok tapasztalatot szereztek az Incoronata révén.

A hatalmas, háromezer négyzetméteres, föld alatti pincerendszer rekonstrukciója a tervek szerint halad előre. Hamarosan telepíthetők a gépészeti egységek; közismert, hogy itt épül egy új étterem, idegenforgalmi központ, borvidék-bemutató. Mint elhangzott: a cél az, hogy szerves egységben működjenek együtt a Várhegy nevezetességei, az említettek mellett maga a főszékesegyház a királyi vár múzeuma és a Szent Adalbert Központ.

A legimpozánsabb talán éppen a borvidékeket ismertető alagútrendszer lesz; itt nemcsak a magyarországi, hanem a csatlakozó, felvidéki borvidékek történetét, termékeit, szőlőművelési és borkezelési technikáéit is megismerhetjük majd. A tervek szerint februárra próbaüzem-közeli állapotok várhatók; a jövő évi idegenforgalmi szezon kezdetére pedig gőzerővel indulhat a város és a régió új látványossága.

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!