Közélet

2009.07.22. 07:02

Valóságos időutazás a Gardellacában

„Jöjjön el és váljon egy csodálatos időutazás részesévé, érezze át az 1800 évvel ezelőtti ókori Gardellaca szellemiségét, és mindennapi életét!” – szól az invitálás e hét péntekére és szombatjára. Mi is történik ilyenkor? Hová is várják a vendégeket?

Rafael Balázs

Péntek estére, lassan kialakuló hagyományként, beöltözik mindenki a településről, aki ezt a nagyszerű játékot magáénak vallja. Este hét órakor indul a római kori felvonulás korhű jelmezekben; az útvonal: Alkotóház – Béke utca – Szabadság utca – Templom – Kossuth út  – Kantin – Kossuth út – Köztársaság utca – Béke utca – Alkotóház.

De honnan az ötlet? Scahlk Krisztina, az Alkotóház vezetője évek óta részt vesz benne; mint korábban nyilatkozta, életét meghatározza a község rendezvényeiben való szervezkedés. Szakmája, hivatása ez már, s örömmel fogadta a polgármesteri felkérést, hogy a jövőben ő irányítsa ezt a tevékenységet. persze nem egyedül: korábban ő dolgozott azokkal a felnőttekkel, akiktől rengeteget tanult. Most a fő segítség mellettük a szolnoki Gladius Történelmi Hagyományőrző Egyesület és a Gerecse Íjászok Egyesület.

Mint mondja, kicsit másképpen, talán szerencsésebb elrendezésben szerveződik a szombati program; kinn, a római romoknál egy kereskedőpiac forgatagába csöppenünk azonnal. Itt,a komoly játék értelmében Pannónia városaiból érkezett római és barbár kereskedők kínálják termékeiket, kilenc óra után néhány perccel pedig, hasonlóan a tavalyi programhoz, felcsendül a sokoldalú helyi népművész, Kolbert Sándor Gardellaca dala, majd tíz órakor kezdetét veszi az ókori gasztronómiai verseny, közben a piac folyamatosan várja a vendégeket, a gyerekeket csábítja a római játszóház.

Tizenegy óra a legizgalmasabb: harcászati bemutatót láthatunk az erődöt védő XXI. Rapax Legio és a támadó barbár seregek között. Délben római esküvő lesz, melyen a Pontifex adja össze a római ifjút és leányt. A programok késő estig tartanak, természetesen lesz díjkiosztó Pannónia legjobb szakácsát köszöntik majd, lesz gladiátorok harca az arénában, kicsit távolabbról érkeznek Kleopátra lányai hastánc-bemutatójukkal, aztán lesz még ókori rabszolgapiac, végül pedig hat órától a Táltos zenekar szórakoztatja Gardellaca népét. Csak az idő legyen jó hozzájuk!

Címkék#Tokod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!